IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейски борси завършиха с повишения на фона на коментара на Драги

Днешното заседание на ЕЦБ беше основната тема във фокуса на европейските инвеститори

20:15 | 24.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето от основните индекси на европейските борси завършиха днешната сесия на зелена територия на фона на коментарите на управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, съобщава Nasdaq. 

Драги предупреди по-рано през деня, че рисковете за перспективите пред икономиката на еврозоната са се увеличили, като вероятността за растеж в краткосрочен план е по-слаба в сравнение с предишните очакания.

„Рисковете се прехвърлиха в негативна посока поради постоянната несигурност, свързана с геополитически фактори и заплахата от протекционизъм“, обясни той.

Еврото достигна едномесечно дъно по време на пресконференцията на Драги, поевтинявайки с 0,7% спрямо долара до 1,1305 долара.

„Забавянето на външното търсене се усложнява и от специфични за отделните страни фактори“, посочи още гуверньорът на ЕЦБ.

На фона на изказването на Драги паневропейският бенчмарк Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 0,22 на сто до 355,67 пункта.

Германският индекс DAX прибави 58,64 пункта, или 0,53%, като достигна ниво от 11 130,18 пункта.

Британският показател FTSE отчете спад от 0,35% до 6818,95 пункта.

Френският измерител CAC се повиши с 0,65% до 4871,96 пункта.

е1 е1

По време на днешното си заседание ЕЦБ взе решение да запази без промяна лихвените проценти в еврозоната, потвърждавайки, че ще останат на сегашните си нива поне до лятото на фона на забавянето на икономическия растеж.

Днес се проведе и извънредното заседание на борда на директорите на френския автомобилен концерн Renault, на което беше взето решение ръководителя на Michelin Жан Доминик Сенар да бъде назначен като председател на съвета на директорите, а Тиари Болоре – за нов главен изпълнителен директор на концерна.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер изрази днес по-рано подкрепата на правителство за кандидатурата на Сенар на мястото на подалия оставка Карлос Гон.

Френската държава е най-големият акционер в Renault с 15,01 на сто от капитала. Nissan притежава 15 процента, но без права на глас на общо събрание. В замяна Renault контролира 43 процента от Nissan.

Инвеститорите следяха и състоянието на германската икономика, където Индексът на агенция IHS Markit показа, че активността в промишления сектор на страната се свива за първи път от четири години.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността в Германия падна до 49,9 пункта през януари спрямо 51,5 пункта месец по-рано. Резултат под 50 пункта сигнализира за свиване в сектора, като прогнозите не сочат подобрение. Новите поръчки в сектора падат с най-бърз темп от 2012 г., като основна причина за това са посочени автомобилната индустрия и по-слабото търсене от Китай.

Показателят, измерващ активността в услугите в Германия, се повиши до 53,1 пункта, изпреварвайки консенсусната прогноза за резултат от 52,2 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още