IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето европейски индекси приключиха със спадове заради страха около пандемията

Акциите на британския телеком BT Group поскъпнаха с 4%, след като Лондон представи план, с който изключва китайската Huawei от плановете си за 5G мрежа

19:38 | 14.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;<em>EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Голяма част от основните европейски борсово индекси завършиха сесията на червена територия заради мрачните настроения, които владеят инвеститорите на фона на ускоряващия се ръст на новозаразените от коронавирус в някои части по света и увеличаващите се шансове за възникване на втора вълна от огнища, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се смъкна с 0,83% до ниво от 367,4 пункта.

Германският показател DAX изтри 102,61 пункта, или 0,8%, от стойността си, понижавайки се до 12 697,36 пункта.

Френският индекс CAC записа спад от 0,97 на сто до 5007,46 пункта.

Британският измерител FTSE регистрира ръст от 0,06% до 6179,75 пункта.

европейски европейски

По-рано днес Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че през второто тримесечие на годината банките от еврозоната са запазили сравнително улеснен достъпа до кредити с подкрепата на държавните гаранции, но вероятно ще затегнат кредитните стандарти през следващите три месеца. 

В същото време стана ясно, че индустриалното производство в Европейския съюз е нараснало с 11,4% на месечна база през май, след като държавите членки започнаха да облекчават мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. В еврозоната показателят е отчел ръст от 12,4%. В ЕС производството на дълготрайни потребителски стоки е нараснало с 47,7%, капиталовите стоки  с 24,8%, междинните стоки – с 8,7%, енергия - с 2,5% и нетрайни потребителски стоки - с 1,8%.

Най-голямо увеличение на индустриалната продукция на месечна база е регистрирано в Италия (+ 42,1%), Франция (+ 20,0%) и Словакия (+ 19,6%).

Bloomberg съобщи, че нагласите на експертите по финансовите пазари относно икономическото развитие на еврозоната се подобряват за четвърти пореден месец, като съответният показател се покачва с 1 пункт на месечна база през юли до сегашното му ниво от 59,6 пункта. Индикаторът за текущата икономическа ситуация в еврозоната се повишава с 0,9 пункта до ниво от минус 88,7 пункта.

От друга страна Великобритания не можа да отговори на очакванията на анализаторите за икономически ръст през май. Британската икономика нараства с 1,8 на сто на месечна база след рекордния спад от 20,3% през април. Анализаторите прогнозираха ръст на показателя от 5,5%. Така общо през последните три месеца икономиката на Острова се свива с 19,1%.

При индивидуалните акции книжата на британската строителна компания Meggitt и на германското софтуерно дружество Nemetschek поевтиняха с по над 6 на сто.

Акциите на британския телеком BT Group поскъпнаха с 4%, след като британското правителство представи план, с който изключва китайската Huawei от изграждането на 5G мрежата в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
С право залагам на BTgroup.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още