Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Повечето основни европейски борсови индекси приключиха със спадове

Книжата на френската компания за дигитални услуги Sopra Steria поскъпнаха с 5,2%, като по този начин дружеството оглави индекса Stoxx 600

Повечето основни европейски борсови индекси приключиха със спадове

Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните европейски индекси завършиха първата сесия от седмицата на червена територия, отразявайки глобалните опасения относно разпространението на коронавируса и очакванията за икономическо възстановяване, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,07% до 442,18 пункта.

Германският показател DAX записа спада от 0,59% до 15 368,69 пункта.

Френският индекс CAC напредна с 0,15 на сто до 6296,69 пункта.

Британският измерител FTSE се смъкна с 0,28% до ниво от 7000,08 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на икономическите данни от региона. Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви през февруари поради по-ниския нетен износ на стоки и услуги, показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Блокът от 19 държави, споделящи еврото, отчете излишък по текущата сметка от 25,9 млрд. евро през февруари спрямо 34,7 млрд. евро през януари, според коригираните данни.

Регистриран е излишък в сектора на стоките (32 млрд. евро) и услугите (11 млрд. евро).

От ЕЦБ посочват, че на некоригирана основа излишъкът се увеличава до 13,3 млрд. евро от 5,6 млрд. евро. 

Още по темата

В същото време стана ясно, че Английската централна банка (АЦБ) и британското министерство на финансите преценяват потенциала за създаване на дигитална валута на централната банка, присъединявайки се към властите от Китай до Швеция, проучващи следващата голяма стъпка в бъдещето на парите.

В понеделник правителството и централната банка обявиха създаването на работна група, която да координира възможността за емитиранe на дигитални пари от АЦБ за използване от домакинствата и бизнеса. Те ще участват в дискусии със заинтересованите страни относно рисковете и ползите, преди да вземат решение.

По отношение на икономическото възстановяване Европейската комисия посочи, че някои страни от Европейския съюз може да имат нужда от допълнително време, за да изготвят своите планове за възстановяване.

Според Марта Викчорек, говорител по въпросите на икономиката и финансите в ЕК, крайният срок за внасянето на плановете е 30 април, но за Брюксел приоритетът е предложенията да бъдат качествени, защото това ще облекчи изпълнението и финансирането на проектите.

При индивидуалните акции книжата на френската компания за дигитални услуги Sopra Steria поскъпнаха с 5,2%, като по този начин дружеството оглави индекса Stoxx 600.

В дъното на бенчмарка се озова подкрепената от японския инвестиционен конгломерат Softbank шведска телекомуникационна компания Sinch, чиито акции поевтиняха с 5,7 на сто.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 17 май