IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повратна точка за икономиката на Гърция

Доходността по държавните облигации на страната, която вече на няколко пъти се понижава тази година, удари ново дъно миналата седмица

13:08 | 06.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция се доближава с още една стъпка до получаването на "заслужено уважение" от Европа, коментира Bloomberg GadFly.

Доходността по държавните облигации на страната, която вече на няколко пъти се понижава тази година, удари ново дъно миналата седмица след новината, че правителството се готви за огромен дългов суап. Ходът ще позволи на Гърция да продава облигации в бъдеще – и ще помогне да сложи край на зависимостта от щедростта на основните си кредитори.

Крива на доходността по 5-годишните държавни облигации на Гърция

Гърция предприема стъпката, след като периферните дългови пазари в Европа отбелязаха забележителни ръстове през последните месеци. Спредовете на испанските, италианските и португалските облигации се стесняват спрямо съответните германски държавни ценни книжа.

Доходност по 10-годишните облигации в началото на 2017 г. и в момента

Внимателното затягане на програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка увери инвеститорите, че „купувачът на последна инстанция“ скоро няма да изчезне. Това помогна на доходността по португалските облигации да спадне наполовина през последните шест месеца и да се търгува с по-малко от 30 базисни пункта над тази на Италия.

Гърция се представя дори по-добре – въпреки факта, че облигациите ѝ все още не могат да са част от програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ. Макар че технически са допустими, управляващият съвет на ЕЦБ тепърва трябва да реши дали дълговото бреме на Гърция е устойчиво. Ако Гърция се присъедини към програмата, това ще върне на страната статута на пълноправен член на еврозоната.

Успехът в следващия кръг преговори с кредиторите в началото на 2018 г. би трябвало най-накрая да осигури подходящите условия. МВФ вече не е спирачката пред напредъка, която беше преди. Фондът се отдръпна, за да позволи на Гърция да увеличи дълговото си бреме през юли. Той смекчи изискванията си за стрес тестовете и прегледа на банковите активи.

Местната политика също вече не е въпрос от толкова съществено значение. Следващите избори са едва след две години, а рейтингът на управляващата партия СИРИЗА се вдига с подобряването на икономиката.

Междувременно логично е Гърция да установи по-проста крива на доходността, с по-широки и по-ликвидни бенчмаркове. Това би трябвало да привлече инвеститорите обратно към пазара, който в момента е застой. Това ще бъде важно не само за ЕЦБ, но и по-важното – за да може Гърция да привлече нови пари, което със сигурност е нужно.

Гърция се надява да привлече поне 6 млрд. евро, за да си изгради капиталов буфер, когато излезе от официалната защита на спасителния заем следващата година. Ако дълговият суап е успешен, той вероятно ще бъде последван от ново набиране на средства с позволението на кредиторите.

2017 г. се превърна в повратен момент за периферните страни от еврозоната. Гърция се надява, че 2018 г. ще се окаже годината, в която ще се трансформира от „получленка“ в неразделна част от европейския проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 6 години
Гърция продължава да страда заради грешката в европейската паричната система.Ако не се допускаше тази грешка Гърция нямаше да има сегашните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още