IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Позитивните данни от Китай върнаха оптимизма на борсите в Европа

Въпреки някои положителни икономически данни инвеститорите продължават да гледат с опасения към предстоящата рецесия

19:43 | 31.03.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на зелена територия, подпомогнати от оптимизма около производствените данни от Китай, като това не успя да потисне страха от наближаващата рецесия, съобщава CNBC. 

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 1,5 на сто, като компаниите от туристическия сектор бяха в основата на неговия ръст, докато общо акциите на банките, търгувани в Европа, поевтиняха с 0,1%.

Германският показател DAX се повиши със 119,87 пункта, или с 1,22%, до ниво от 9935,84 пункта.

Френският индекс CAC регистрира ръст от 0,40% до 429,6,12 пункта.

Британският измерител FTSE напредна с 1,95% до ниво от 5671,96 пункта.

По-рано днес Евростат публикува информация, че се очаква ускорението на инфлацията в еврозоната да се забави до 0,7% на годишна база през март 2020 г., след като през февруари показателят отчете ръст от 1,2%.

От друга страна Bloomberg съобщи, че германският пазар на труда като цяло остана стабилен през март преди настъпването на мащабни ограничения за бизнеса и движението, но се очаква в бъдеще те да предизвикат сътресения на най-големия пазар на труда в Европа.

Броят на съкратените лица е нараснал с едва 1000 души, което е значително по-малко, отколкото прогнозираха икономистите. От Германската федерална агенция по труда заявиха във вторник, че докладът им е разработен въз основа на данните, достъпни до 12-и март. Но тъй като вече голяма част от икономиката е в затворено положение, безработицата вероятно ще се повиши в близкото бъдеще.

В същото време Европейската централна банка разшири покупката си на активи миналата седмица с рекордна сума, за да успокои ситуацията на финансовите пазари на фона на избухналата пандемия.

С разширяването на количественото си облекчаване и старта на новата програма за спешни покупки PEPP ЕЦБ увеличи покупките си с около 40 милиарда евро. Като част от предишната й програма за покупки - която включва държавни облигации, корпоративни облигации, т. нар Covered Bonds и Asset Backed Securities,  тя е придобила облигации за  около 24 млрд. евро.

В началото на деня бяха публикувани и данните за китайската промишлена активност, която се повишава силно през март, което сигнализира, че втората по големина икономика в света е направила опит за възстановяване точно преди да се изправи пред нарастваща заплаха от спад на външното търсене.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността се е повишил до 52,0 пункта през този месец, сочат данните, публикувани от Националното статистическо бюро във вторник.

При индивидуалните акции цената на книжата на германската компания Hellofresh се повиши с 13%, след като дружеството продължи да се възползва от масовото затваряне на предприятията в Европа. Акциите на британската Hammerson поскъпнаха с над 16 на сто.  В долната част на Stoxx 600 книжата на белгийското електроразпределително дружество Elia Group поевтиняха със 7,3%, като подобен спад регистрираха още Safran и Natixis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Всичко точно.Стрес теста показва мега устойчивост на европейската икономика при извънредни ситации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още