Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Прага се надига срещу Airbnb и краткосрочното наемане на жилища

Само през 2017 г. чешката столица е била посетена от 7,7 млн. туристи като повече от 10% от тях са използвали услугите на платформата на Airbnb

Прага се надига срещу Airbnb и краткосрочното наемане на жилища

Старият град, Прага. Снимка: Ройтерс

Районът на площада в центъра на стария град в Прага е дом на 600-годишен астрономически часовник, готически кули и църкви, барокови сгради, безброй кафенета и клубове, и 3500 апартамента, включени в дигиталната платформа за търсене и краткосрочно наемане на жилища Airbnb и други подобни услуги.

„Защо ми е да слушам виковете на пияните туристи през прозореца ми цяла нощ“, пита Йозеф Франк, мениджър в социална медия, измъчван от шума. 

Още по темата

„Тези туристи са във всяка една страда на нашата улица и заради тях не мога да спя през лятото“, оплаква се той.

След като чешката столица се превърна в петата най-популярна туристическа дестинация в Европа, местните жители се притесняват за цената, която трябва да платят за това постижение, пише Ройтерс.

25% от апартаментите в централната част на Прага са регистрирани в сайтове като Airbnb, твърдят официални представители на града, които обвиняват тези платформи, че стоят зад сериозния скок от близо 50% при цените на имотите от 2013 г. насам.

Жителите са направили петиция до местните власти за засилване на надзора на краткосрочните наеми, като по-строгите регулации върху онлайн платформите за търсене на аренда на частни жилища бяха основна тема по време на общинските избори в страната през октомври.

Кандидатите обещаха да увеличат данъците, както и да затегнат правилата и да ограничат броя на жилищата за нощувки, които се отдават под наем на туристите всяка година.

„Центърът на града се превръща в „Дисниленд“, смята Иван Солил, член на областния съвет.

Проблемите на Прага обаче засягат и много други места в Европа.

Активисти в Дъблин нахлуха в офисите на Airbnb и поискаха прекратяване на този тип услуги.

Жители в Париж, където има около 65 хил. апартамента, регистрирани в сайта на компанията, предложиха забрана на предлагането на цели апартаменти за наемане.

Амстердам наложи ограничение до 30 нощувки годишно на подобни жилища, а в Берлин, всеки който иска да отдаде повече от половината от своя апартамент, трябва да получи разрешение от местните власти.

На 11 октомври Европейската комисия (ЕК) предложи правила, които биха принудили този тип дигитални услуги да отчитат приходите си от отдаване под наем на данъчните власти, както и да предоставят информация за честотата на наемане и да събират такси от клиентите, подобно на хотелите.

Подобни регулаторни мерки представляват сериозна заплаха за Airbnb, тъй като ще доведат до спад в предлагането и увеличаване на цените, смята Якуб Станислав, директор на консултантската компания за недвижими имоти CBRE.

Според Airbnb услугите, които предлагат, нямат влияние върху цените на жилищата.

Някои икономисти предупреждават, че политиците трябва да внимават при регулирането на услугите, тъй като те играят важна роля при стимулирането на туристическите посещения, които вливат около 5 млрд. долара в чешката икономика всяка година.

Само през 2017 г. Прага е била посетена от 7,7 млн. туристи като повече от 10% от тях са използвали услугите на Airbnb.

Компанията заяви, че само през миналата година нейните потребители са похарчили около 389 млн. долара за стаи, храна и услуги в Прага.

Това обаче е малка утеха за местните жители, които вече усещат повишението на цената на жилищата, най-високото от страните в Европа.

В централна Прага цените са почти двойни на тези в останалите части на града, като стойностите варират от 100 хил. крони/кв.м (7692,30 лв/кв.м) до над 300 хил. крони/кв.м (203076,92 лв/кв.м).

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
4
 
3
supertrader до: khao
преди 3 години
Няма профилна снимка
По скоро хотелиерите ги организират тези протести, вместо да протестират да смъкнат цените на хотелите си.
1
 
9
 
2
khao до: neverland
преди 3 години
Няма профилна снимка
драмата е че има едни *** дето по стечение на обстоятелствата живеят в центъра и си мислят че им принадлежи по право и като ги подкрепи и хотелиерското лоби, нямат спиране ... и тук в софето е така.Казвам ***, защото всеки нормален бял човек гледа да живее по далеч от шума и мръсотията която е в центъра на който и да е град... а те се бутат там
1
 
8
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Нещо не мога да разбера каква е драмата...-Че Airbnb подкопава бизнеса на хотелите?-Че заради Airbnb се появяват наематели туристи, в райони, където няма хотели и исторически не е имало много отсядания на туристи?Доста тесногръдо схващане за "европейци". Туристите имат право да си отсядат в който си район пожелаят, няма улици и райони само за местни и такива за туристи. Това при положение, че не нарушават реда.- Че(заради Airbnb) се е увеличил броя на туристите? Еми, то е просто като фасул, бе хора. Повечето туристи означават повече приходи, за всички по веригата, но означават и повече трафик, шум, замърсяване, тълпи, повече амортизация на публичните блага, вдигане на цени...нормално.

Още от Европа
Латвия обвини Германия в "неморални отношения" с Русия