Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Прат: ЕЦБ скоро ще обсъди нов кръг от заеми към банките

Според главния икономист на банката обсъжданията на параметрите на нови заеми са нещо сложно, защото зависят от обема стимули

Прат: ЕЦБ скоро ще обсъди нов кръг от заеми към банките

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) скоро ще обсъди нови, няколкогодишни заеми за банките, заяви нейният главен икономист в сряда. Той обаче подсказа, че един нов кръг от заеми може да не е толкова щедър, колкото предишните, предава Ройтерс.

Ситуацията за банките, най-вече в Италия и Испания, става все по-трудна, тъй като датите за плащанията по целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe (TLTRO) за 739 млрд. евро на ЕЦБ наближават през 2020-21 г.

Още по темата

Коментарите на Петер Прат предполагат, че ще бъде обсъден нов кръг от TLTRO още на следващата среща на ЕЦБ – на 7 март. Взимането на решение обаче, най-вече по условията на заемите, вероятно ще трябва да почака.

„Обсъждането ще се случи много скоро в управителния съвет“, каза Прат на конференция във Франкфурт. „Това не означава, че ще вземем решение... в този момент“.

Последните целенасочени дългосрочни операции по рефинансиранe бяха предложени при лихви от нула процента. Банките може да спечелят до 0,4% от парите, които са заели от ЕЦБ, ако ги предложат на компании и домакинства.

Прат заяви, че обсъжданията на параметрите на нови заеми са „нещо сложно, защото зависят от обема стимули, които искате да предложите или не“.

Представяйки ключов аргумент в подкрепа на заемите, Прат заяви, че може да се наложи банките, вече страдащи от слаба рентабилност, да намалят кредитирането към реалната икономика на фона на забавянето напоследък.

Това все още не се е случило, но ново дългосрочно финансиране би предоставило вид застрахователна полица, особено след като несигурността започва да се прокрадва сред компаниите.

Източници на Ройтерс заявиха миналата година, че ЕЦБ обмисля да предложи TLTRO с променлив лихвен процент, а не с фиксиран, като освен това обмисля по-кратки срокове.

Намаляването на матуритета от сегашните четири години и предлаганата сума са други опции, които анализаторите смятат за възможни.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
mick до: mick
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
А и идеята е май корпорациите да заместят държавите. Има огромни корпорации, частни армии и т.н.
0
 
7
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Откриха философския камък с това печатане на пари. И така ще е докато могат да печатат, а като гледам могат още дълго да го правят. Щом и американците се насочват към спиране на увеличаването на лихвите.

Печатане печатане печатане. Това е икономиката през последните 20 години. Да му мислят държавите които не могат да го правят и искат да нямат дългове. Щото реално те плащат келепира на печатащите.
1
 
19
 
3
преди 2 месеца
Пропуснаха момента в който трябваше да спрат и в момента са в цунгцванг. Цунгцванг (на нем. zugzwang) означава, че трябва да се направи някакъв ход, но този ход води до влошаване на положението или иначе казано "ЕЦБ няма полезен ход и каквото и да предприеме всичко ще е с фатални последици". Те и затова нищо не правят :):):)
4
 
19
 
2
преди 3 месеца
Тук се има в предвид банките, които са закъсали. Отделно при рецесия кредитирането се ограничава. Не се раздават кредити наляво и надясно въпреки ниските лихви. Но забъркаха голяма манджа с тези отрицателни лихви.
2
 
26
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Какво казва бай Прат. Ще въртим печатницата, отново и отново, никой няма да остане незахранен с евтини и обезценени мангизи.

Още от Европа
Осем души са ранени при експлозия в Лион