Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Прат предупреди за рисковете от облекчената парична политика

Коментарът му вероятно ще бъде приет като сигнал, че ЕЦБ все повече започва да осъзнава страничните ефекти от своите практики

Прат предупреди за рисковете от облекчената парична политика

Главният икономист на ЕЦБ Петер Прат Снимка: Ройтерс

Рисковете, свързани със свръхоблекчената парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), трябва да бъдат „внимателно следени“ след години на икономически ръст. Това предупреди главният икономист на ЕЦБ Петер Прат, цитиран от Ройтерс.

Коментарът му вероятно ще бъде приет като сигнал, че финансовата институция все повече започва да осъзнава страничните ефекти от своята политика за изкупуване на облигации и ниски лихвени проценти.

Това ще бъде победа за Германия и други от по-богатите държави в еврозоната, които от дълго време се оплакват от раздутите цени на недвижимите имоти и облигациите в резултат на практиките на ЕЦБ.

„Търпелива, предпазлива и устойчива парична политика все още е необходима“, заяви Прат, според когото „в същото време и особено на този етап от цикъла на паричната политика“ рисковете за баланса на финансовия сектор вследствие действията на ЕЦБ трябва да се наблюдават стриктно.

Още по темата

С изкупуването на дълг в размер на 2,6 трлн. евро в рамките на четири години ЕЦБ намали кредитните разходи, за да стимулира отпускането на кредити в еврозоната, която през миналия месец отчете най-бързия си темп на растеж от 2009 г. насам.

Но икономическият растеж се забави през тази година, а разширяването при кредитирането явно също се забавя, което от своя страна навежда на мисълта, че цикълът на растеж на блока е достигнал своя връх, докато централната банка се готви за прекратяване на стимулите.

Въпреки това Прат предупреди, че с продължаващото назряване на икономическия цикъл на еврозоната и все още облекчената паричната политика все повече държави биха могли да започнат прилагане на национални или местни мерки за борба с увеличаващия се финансов натиск.

„С право макропруденциални инструменти се активират при редица случаи и по всяка вероятност още ще бъдат активирани и все по-използвани в много случаи, като се има предвид позицията ни в цикъла и необходимостта“ от това, заяви Прат.

От ЕЦБ заявиха по-рано, че очакват изкупуването на облигации да завърши в края на тази година, но въпреки това ще банката ще запази лихвените проценти на сегашните им рекордно ниски стойности най-малко до лятото на следващата година.

Експерти очакват първото увеличение на лихвите на ЕЦБ от 2011 г. насам да бъде през октомври или декември следващата година.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
6
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ще наблюдавате ........... то само това вече можете да правите !
2
 
8
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Яко помпане. А другите да бачкат. И на това му викат пазарна икономика.

Още от Европа
ЕС планира да предложи на Борис Джонсън отсрочка на Brexit и след 31 октомври