IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пречи ли енергийната бедност на зелените цели на Европа?

Субсидиите в подкрепа на уязвимите потребители могат да се окажат ключови по отношение на замърсяването на въздуха, пише EurActiv

08:46 | 30.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според различни изследвания между 50 млн. и 125 млн. европейци не могат да осигурят адекватно отопление на домовете си, пише в коментар EurActiv. Изданието допълва, че основната причина за т.нар. "енергийна бедност" са ниските доходи, високите разходи за енергия и лошото състояние на дома.

В много страни се отпускат помощи за хората, които имат затруднения да осигурят топлината в дома си, които обаче стимулират използването на изкопаеми горива. Това поставя хората пред сериозен избор как да балансират отоплението с глобалната политика за опазване на околната среда.

Преди дни от ЕК признаха, че общността изостава в изпълнението на зелените цели в областта на отоплението и охлаждането. Възобновяемите източници навлизат сериозно по отношение на производството на електроенергия, но в другите енергийни сектори, като отоплението например, все още масово се използват газ, горива за отопление и дори въглища. Малък е делът на технологиите от слънцето, геотермалната енергия, която се използва в тази сфера, коментират в Брюксел.

В някои държави има схеми за субсидирането на възобновяеми източници на топлинна енергия, но те са в ограничен мащаб, посочват в анализа си от EurActiv.

Един от големите проблеми в тази насока е и дали инсталациите за изгаряне на дървесина, които на пръв поглед са в съзвучие с целите за опазване на околната среда, са действително екологични.

Котли и печки с дърва се използват в много страни от общността и около 40% от използването на дървесина за отопление се пада на домакинствата, сочат данни на BirdLife Europe. В Източна Европа често няма друга алтернатива - заради ограничени доставки на мястото или заради ниските доходи.

Използването на дървесината спомага за намаляване на емисиите парникови газове и отговаря на целите за използване на ВЕИ в енергетиката - при 85% от зелените проекти при отопление се залага именно на използването на дървесина. Изгаряйки обаче, дървата са един от най-големите замърсители на въздуха с фини прахови частици, посочва още EurActiv.

Според друга гледна точка причината не е биомасата, а липсата на съоръжения за очистка на котлите.
На този фон помощите за отопление се превръщат в истинско предизвикателство за политиците. Те трябва да се уверят, че средствата се ползват именно за отопление, а не за друга цел, както и да ги съобразят с целите, които поставя Брюксел за опазването на околната среда.

Трябва да бъдат намерени схеми, които са и политически приемливи и икономически изгодни, допълва още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още