IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборните мерки на Ердоган смъкнаха турската инфлация под 20%

Ръстът на потребителските цени в страната е по-малък от очакваното и достигна най-ниското си ниво от половин година насам

14:07 | 04.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мащабната турска правителствена кампания за намаляване на цените в страната изглежда дава резултат. Годишната инфлация отбелязва по-голямо от очакваното забавяне през февруари.

Ръстът на цените за предходния месец достигна най-ниското си ниво от половин година насам, като работещата на пълни обороти икономика и стабилната местна валута създават условия за продължаващо забавяне и през идните месеци, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени през февруари са нараснали с 19,7% спрямо година по-рано, след като отбелязаха ръст от 20,4% предходния месец, става ясно от правителствени данни, публикувани в понеделник. Това е под прогнозите на анализаторите за ускорение с 19,9%.

Инфлацията е водеща тема четири седмици преди местните избори в страната, които са пореден тест за президента Реджеп Ердоган, след като Турция изпадна в рецесия заради срива на националната валута миналата година.

Увеличаването на цените на хранителните продукти засегна особено силно ядрото на избиратели на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а именно по-бедните турци.

„Стабилната лира и различните краткосрочни мерки, приложени от администрацията за управление на инфлацията, най-вече по отношение на цените на храните, започнаха да дават ефект“, заяви стратега на Rabobank Пьотър Матис. Въпреки това според него страната се нуждае от „структурно решение, за да предотврати увеличаването на цените на храните и други стоки, ако натискът за продажба върху лирата се увеличи“.

И докато инфлацията продължава да се стабилизира централната банка очаква това, което нейният гуверньор Мурат Четинкая нарича „убедително“ забавяне, преди да започне отново да облекчава паричната си политика. Изглежда времето за това все още не е дошло. Според анализатори, допитани от Bloomberg, банката ще запази основната си лихва без промяна на 24% за четвърти пореден месец на предстоящата си среща в сряда.

Миналия месец управлявани от държавата складове отвориха врати в повечето големи градове, предлагайки хранителни стоки на значително по-ниски цени в опит да ограничат ръста на инфлацията. Храните и безалкохолните напитки представляват най-голям дял от индекса на потребителските цени  - 23,29%.

И макар инфлацията при хранителните продукти да спадна до 29,3% през февруари спрямо 31% през януари, тя все още е доста над прогнозата на централната банка за 13% от края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още