Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Предложенията на Тереза Мей за Brexit сближават Великобритания с ЕС

Втори референдум за излизане на Острова от ЕС не е невъзможно, прогнозира политологът Калоян Правов

гледано: 2350   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Колебливият подход на Великобритания влияе негативно на страната в процеса около Brexit. Позицията на Европейския съюз (ЕС) е далеч по-твърда и именно това се очакваше и от Великобритания. Логично е при стартиране на преговори да има именно такъв твърд подход и твърди решения.

Цялата тази позиция всъщност по-скоро води Великобритания към една политика на сближаване с ЕС. Все по-малко остават представителите в правителството, които целят „твърд“ Brexit, смята той.

Според него има вероятност британският министър-председател Тереза Мей да бъде заменена - и като премиер на страната, и като лидер на Консервативната партия. Като причина той посочи разделението в партията на Мей за Brexit и общественото мнение.

Още по темата

„Практически от 2017 г. Мей води процеса по Brexit почти собственоръчно. Обществото, което подкрепя Brexit, вече смята, че правителството, управляващо процеса, не се справя добре. Това са негативи за Мей. Важна е и другата страна във Великобритания – тези, които са против напускането на страната на Европейския съюз. Те също са против начините на управление на Мей“, коментира Правов и посочи, че провеждането на втори референдум за излизане на Великобритания от ЕС не е невъзможно.

“Brexit беше едно непредвидено събитие. Възможно е да се наложи отлагането му. Крилото на консервативната партия около Мей, което гледа най-вече коорпоративната сигурност и благо, може би донякъде се надява именно на такъв сценарий. Плахите действия на Великобритания говорят и за надежди за такъв сценарий”, показва анализът на политолога.

Правов добави, че според него напускането на Великобритания ще се случи по един или по-друг начин. По-скоро въпросът пред страната е какъв ще бъде статутът ѝ след това.

Предложението за комбинирана митническа територия между ЕС и Великобритания след Brexit ще улесни трансфера на стоки и услуги, смята политологът, определяйки го за „позитивна“ и „разумна“ идея.

Правов добави, че това предложение все пак трябва да се разглежда в определен контекст и да се вземе предвид позицията на ЕС.

Той поясни, че съгласието на ЕС за такъв тип митническа територия е в резултат на очакванията му за получаване на регулаторни правомощия над стоките във Великобритания.

Вижте във видео материала целия разговор

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС се готви за тримесечна отсрочка на Brexit