Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Предстоят драматични промени на пазара на труда в Германия

Експерти смятат, че страната все още не е готова за това, което предстои през настоящото десетилетие

Предстоят драматични промени на пазара на труда в Германия

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

На пръв поглед пазарът на труда в Германия се справя добре. Нивото на безработица остава ниско и дори пандемията не е оказала значително въздействие: по време на коронавирусната криза броят на безработните се е увеличил леко - от 5,0 на 5,9 процента. Повечето от работните места бяха спасени и пандемията показа, че работата от разстояние е възможен вариант.

Въпреки това през настоящото десетилетие страната ще бъде изправена пред драматични промени. И много експерти смятат, че тя не е готова за тях, пишат Андреас Бекер и Татяна Вайнман от Deutsche Welle, цитирани от БГНЕС.

Движещите сили на трансформацията са дигитализацията и автоматизацията на процесите, както и технологичните промени, свързани с нарастването на електромобилността.

Хилмар Шнайдер, директор на Института по икономика на труда в Бон, наблюдава тази тенденция: "Дните на тежка физическа работа по същество са отминали. Ние все повече вършим умствена работа."

Простите задачи, които не изискват висока квалификация, все повече ще се поемат от роботи и компютри, или такава работа ще бъде зле платена. "И ние постигнахме голям напредък в това. Това, което може да бъде автоматизирано, вече е автоматизирано", казва той в интервю за DW.

Още по темата

Роботиката вече се използва широко в промишлеността и складовете. В областта на логистиката предстоят глобални промени: ако сега човек все още управлява камион, то с развитието на автономен транспорт тази нужда ще изчезне. С течение на времето шофьорите вече няма да са необходими. Същото важи и за таксиметровите услуги или Uber.

Ролан Вервибе, социолог от Университета в Потсдам, е уверен, че много работни места ще престанат да съществуват, но не само нискоквалифицираните работници трябва да се притесняват. "Дигитализацията е епохален пробив. Ще повлияе и на видовете дейности, които сега изискват добро образование", убеден е професорът. Като пример ученият посочва професията на преводач, която постепенно се заменя от такива онлайн услуги като Google Translate или DeepL. Адвокатите също могат потенциално да загубят работата си, тъй като клиентите ще могат да получат правна информация с помощта на автоматични системи и служители в банките.

"Германия е в разгара на промените и ще ги усеща още по-силно в бъдеще", прогнозира социологът. При това страната рискува да изостане от останалите.

Пандемията от коронавирусa разкри редица слабости, особено в публичната администрация. Здравните обекти често са били претоварени и са разчитали повече на факсове, отколкото на съвременни средства за комуникация, за да следят веригите на инфекциите. А в училищата цифровите умения на учениците и учителите остават много незадоволителни. Но не само дигитализацията е заплаха за работните места.

Експертите прогнозират, че развитието на електрическата мобилност ще отнеме близо 200 хил. работни места в германската автомобилна индустрия през следващите четири години, тъй като производството на електрически двигатели и скоростни кутии е по-малко трудоемко. До този извод са стигнали учени от Института за икономически изследвания към Мюнхенския университет. Според по-ранни проучвания загубите на пазара на труда са дори по-големи. Същевременно ще бъдат създадени нови работни места в производството и обслужването на електромобили, повече от тези, които са изчезнали.

Нови работни места ще се открият и в други сектори на икономиката.

Според консултантската компания Deloitte до 2035 г. ще се появят около 2,1 млн. работни места за професии, които трудно могат да бъдат заменени с технологии, главно в областта на здравеопазването, образованието и обучението, както и управлението и администрацията.

Тези, които ще загубят работните си места заради цифровизацията, няма да се успокоят от това, тъй като квалификацията им често е недостатъчна за такива работни места. Проблемът се задълбочава от факта, че делът на нископлатените работни места в Германия е много висок: всеки пети работник получава минимална заплата или малко повече. В скандинавските страни, Нидерландия и Франция този показател е наполовина по-нисък. Изходът се вижда в повишаване на образованието. Boston Consulting Group изчислява, че само в автомобилната индустрия около 800 хил. служители скоро ще се нуждаят от нови умения. Благосъстоянието на застаряващото германско общество ще зависи и от работниците мигранти. "Това изисква нови концепции за привличане на висококвалифицирани кадри. Съществуващите днес не са достатъчни", казва Хилмар Шнайдер. И много зависи от политиците.

През 2020 г. достъпът до германския пазар на труда беше улеснен за специалисти от държави извън ЕС. Работниците вече могат да намерят работа и в Германия, ако дипломата им е призната в страната и има предложение за работа. Разрешен е също така престой в страната за шест месеца, за да си потърсите подходяща работа. Дали трудовата миграция ще бъде улеснена още повече, ще зависи от това кой ще бъде в новата правителствена коалиция. Вероятните ѝ членове - либералите и зелените - подкрепят модернизирането на миграционното законодателство, включително улесняването на получаването на виза за работа в Германия, както и признаването на професионалните квалификации.

По-специално, Съюзът-90/Зелените предлагат гъвкава точкова система за оценка на търсенето на чуждестранни специалисти въз основа на годишен анализ на пазара на труда и като бонус за чужденците - възможност за получаване на германско гражданство още след пет години законно пребиваване в Германия. Свободната демократическа партия (СвДП) се застъпва за въвеждане на синя карта и за работници без висше образование и за подбор на кандидатите за преместване в Германия по канадски модел.

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
1
 
3
khao до: Един Българин
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
за Мюмюн немеца ли говориш ? :)
0
 
8
 
2
Един Българин до: Императорът
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ще престанат да им идват турски германци :))) и все пак това е леко пресилено. Всеки ще намери своята ниша. Докато има страни управлявани като Турция ще има и турски германци, австрийци и холандци. Все ще намерят какво да работят там. Немецът не се хваща на какво да е.
3
 
10
 
1
преди 2 месеца
Щом кьопавите работни места ще изчезнат, защо си пълните държавата с неграмотни козари от третият свят, под предлог, че имате демографски проблеми? Или тяхната работа ще е само да се развъждат?

Още от Европа
Ще има ли кой да застрахова "Северен поток 2"?