Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Преглеждат търговия с акции на Wirecard от страна на директор в Deutsche Bank

Александър Шютц е разследван за потенциална пазарна злоупотреба

Преглеждат търговия с акции на Wirecard от страна на директор в Deutsche Bank

Снимка: Bloomerg LP

Германският финансов надзорен орган Bafin разглежда сделки с ценни книжа във връзка с колабиралата Wirecard AG, които се приписват на Александър Шютц, член на Надзорния съвет на Deutsche Bank. Германският надзорен орган възнамерява скоро да реши дали да започне официална процедура, пише германският Handelsblatt.

Въпросните трансакции са свързани с опции за акции на Wirecard и са извършени около април 2019 г. По това време японският конгломерат Softbank обяви, че възнамерява да инвестира в компанията. Самото съобщение засили доверието на инвеститорите към Wirecard, който беше подложен на натиск заради статии във Financial Times за счетоводни нередности.

Още по темата

Говорителка на Bafin отказа коментар. Говорител на Шютц също не е пожелал да коментира темата,

Шютц, съосновател на австрийския мениджър на активи C-Quadrat, по-рано беше подложен на критика заради отношенията си с Wirecard и тогавашния му шеф Маркус Браун. В електронна кореспонденция, станала известна в комисията по разследване на Wirecard в германския Бундестаг, Шютц призова Браун да „приключи“ FT заради критичните му статии. Председателят на надзорния съвет на Deutsche Bank Паул Ахлейтнер е казал на Шютц по телефона, че „неговата формулировка е неприемлива“.

В момента прегледът на Bafin е неформално „установяване на факти“. Въз основа на такива първоначални прегледи органът решава дали да започне официално разследване за потенциална пазарна злоупотреба. Такова разследване може да доведе до санкции срещу замесените хора. Съобщението за планираната инвестиция от страна на Softbank, която искаше да закупи конвертируеми облигации на Wirecard на стойност 900 млн. евро, доведе до повишаване на цената на акциите на доставчика на платежни услуги с до 12 процента в краткосрочен план. По-късно Softbank намали експозицията си чрез сложна трансакция.

Австриецът Шютц живее във Виена и е основател на компанията за управление на активи C-Quadrat. За отношенията си с бившия шеф на Wirecard Браун той казва пред Handelsblatt, че Браун е съсед, с когото има добри отношения. Но той „не му е бил близък приятел“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС още е на месеци от създаването на ваксинационен паспорт