IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за Brexit отново са в застой въпреки призивите на Лондон за помощ

Очакваният от Великобритания пробив все още изглежда далеч, въпреки че остава по-малко от ден до новото гласуване на споразумението в парламента

14:22 | 11.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей обяви, че преговорите с Европейския съюз за Brexit са в безизходно положение въпреки призивите на Лондон към Брюксел за последни отстъпки в опит да се избегне опасността от хаотична раздяла с блока, съобщава Bloomberg.

В понеделник от кабинета на премиера съобщиха, че Мей е провела телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер късно в неделя, но засега не планира да пътува до Брюксел, тъй като все още няма напредък в преговорите.

Представители на ЕС изпратиха сходни сигнали за състоянието на диалога. „Наистина искаме да се свърши вече. Не вървим наникъде, така че дори и удължаване (на срока за излизане от блока – бел. ред.) е малко вероятно да реши безизходното положение. Не ни е останало много търпение или добра воля“, посочиха те пред Ройтерс.

Мрачната оценка на ситуацията от „Даунинг стрийт“ бе направена, след като лидерът на Камарата на общините Андреа Лийдсъм, която е и един от водещите привърженици на Brexit, призова за „един последен напън“ от страна на британските и европейски преговарящи, за да бъде подкрепена от британския парламент сделката с Брюксел.

Гласуването по споразумението ще се състои във вторник.

Лийдсъм се обърна към лейбъристите, консерваторите и представителите на Шотландската националистическа партия с молба да подкрепят споразумението на Тереза Мей и да отложат възраженията си до предстоящите през идните седмици обсъждания на текста.

Ако сделката на Мей бъде отхвърлена утре, то в сряда ще се проведе гласуване за това дали да бъде отложен Brexit в опит да се избегне сценарий без споразумение. Инвеститорите залагат на отлагане на крайната дата за развод с ЕС, което ще позволи и на двете страни да се договорят.

Очакванията са предложението да бъде отхвърлено със сходно мнозинство както при предишния вот през януари, след като две водещи евроскептични фракции в парламента заявиха, че няма да подкрепят сделката, съобщава Ройтерс.

Найджъл Додс, заместник-председател на Демократичната юнионистка партия, която подкрепа правителството на малцинството на Мей, както и Стив Бейкър – водеща фигура в голямата евроскептична фракция на консерваторите, предупредиха, че сделката на премиера няма да бъде одобрена.

На този фон от опозиционната Лейбъристка партия заявиха, че няма да предлагат законодателни изменения за провеждането на втори референдум за излизане на страната от ЕС.

Според анализ на Ройтерс в парламента няма мнозинство, което да подкрепи подобно предложение. По данни, събрани на базата на публични изказвания, 219 депутати са изразили готовност да подкрепят нов референдум, а 65 не са разкрили позициите си.

Това е значително по-малко от необходимите 318 гласа за одобрение на подобно предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още