IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за Brexit попаднаха в нова задънена улица

Седмици преди крайния срок шансовете за споразумение изглеждат все по-малки

10:39 | 07.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Шансовете за постигане на споразумение между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) изглеждат все по-малки, след като преговорите между тях достигнаха до нова задънена улица. В същото време песимизмът завладява все повече европейските столици, като според някои лидери от ЕС няма шанс за сделка преди 31 октомври.

Френският президент Еманюел Макрон и ирландският премиер Лео Варадкар дадоха сигнал, че биха искали да бъде постигнат напредък до петък, допълнително засилвайки усещането, че времето за постигане на компромис изтича.

От своя страна британският премиер Борис Джонсън възприе предизвикателен тон в изказване от неделя, в което отново подчерта, че страната му напуска ЕС в края на месеца, независимо от това дали блокът ще одобри неговото последно предложение. Той е заявил на Макрон в телефонен разговор, че ЕС не трябва да възприема „погрешното схващане, че Великобритания ще остане в ЕС след 31 октомври“, съобщиха от неговия кабинет.

„Събираме си нещата и излизаме“, написа Джонсън в статия за неделното издание на в. Sun. „Единственият въпрос е дали Брюксел весело ще ни маха с взаимно договорена сделка или ще бъдем принудени да си тръгнем сами“, посочи още премиерът.

Посланията на Лондон обаче са противоречиви. Докато Джонсън е категоричен в изказванията си, че Brexit ще се осъществи на 31 октомври, то неговото правителство заяви, че ще се съобрази със закона, приет от парламента, който изисква премиерът да поиска ново отлагане на процеса, ако не бъде постигнато споразумение до 19 октомври. Въпреки това, според високопоставен представител на неговия офис, би било историческа грешка, ако европейските лидери смятат, че опозицията на Джонсън може да предотврати Brexit без сделка.

Договарянето на споразумение изглежда като единственият очевиден начин за спазване на законодателството и осъществяването на Brexit в края на месеца. Но сигналите на ЕС са, че предложенията на Джонсън, които той представи пред блока миналата седмица, няма да са достатъчни. И въпреки че времето за преговори е изключително кратко, през уикенда нямаше предвидени нови разговори.

Все пак действия в посока намиране на решение има. През последните два дни Джонсън е провел телефонни разговори и с колегите си от Финландия и Португалия, като има планове за диалог и с други европейски лидери. Пратеникът на премиер в ЕС Дейвид Фрост също ще има разговори с представители на Европейската комисия, а министърът по въпросите на Brexit Стив Баркли е на тридневна обиколка в европейските столици.

Предложението на Джонсън за нова сделка предвижда регионът на Северна Ирландия да запази европейските регулации за търговия с промишлени стоки, добитък и земеделски продукти докато не бъде намерено трайно решение, като съгласие за мярката ще трябва да се дава наново всеки четири години. Но пред дипломати в петък главния преговарящ на ЕС Мишел Барние е заявил, че този вариант неизпълнява всички изисквания за споразумение.

Въпреки това надеждата все още не е загубена напълно. Според министъра по въпросите на Brexit Баркли все още има възможност Великобритания да промени позицията си относно митническите проверки между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още