IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси

Във фокуса на инвеститорите остават и данните за коронавируса

19:32 | 29.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейските пазари завършиха сесията във вторник с понижения, слагайки край на ралито от понеделник, след като преговорите за Brexit и първият дебат между кандидатите за президент на САЩ попаднаха във фокуса на инвеститорите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,5% отстъпление. Банковият сектор се раздели с 2,1%, а компаниите за комунални услуги не бяха засегнати от общите тенденции на пазара и записаха повишение с 0,5 на сто.

Пазарите все още се влияят от продължаващото разпространение на коронавируса по света. Броят на жертвите на Covid-19 надмина 1 млн. при над 33 млн. потвърдени случаи на заразени, сочат данни на Университета „Джонс Хопкинс“.

Инвеститорите следят и напредъка по новия пакет от фискални стимули в Съединените щати. В понеделник говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че демократите предлагат нов пакет на стойност 2,2 трлн. долара. Той е по-малък от първоначално предложения, но все още е над този, даден от лидерите на републиканците.

Междувременно в Европа Великобритания и Европейският съюз подсказаха, че сделката за Brexit все още е далеч, след като в понеделник започнаха преговори за прилагането на Споразумението за оттегляне, от което правителството на Борис Джонсън се опитва да се откаже.

На корпоративния фронт също не липсваха интересни новини. Френската къща за луксозни стоки LVMH рязко смени курса си по отношение на сделката за Tiffany, която е на стойност 16 млрд. долара. Собственикът на марката Louis Vuitton е завел съдебен контраиск срещу американската компания за бижута и твърди, че финансовото управление на Tiffany по време на коронавирусната криза е било лошо, а това има последици върху придобиването.  

Икономическото доверие в еврозоната пък е нараснало до 91,1 пункта през септември спрямо 87,5 пункта през август, сочат данни на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още