IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за реформата на търговията с емисии навлизат в ключова фаза

Европейските институции ще търсят начин да направят работата на ETS по-ефективна чрез намаляване на наличните емисии

12:45 | 04.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преговорите за реформа в схемата за търговия с емисиите въглероден диоксид (ETS) навлизат в решителна фаза – днес започва т.нар. „триалог“ между водещите европейски институции (Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет) по казуса.

ETS е един от основните инструменти на ЕС за намаляване на емисиите въглерподен диоксид. Оценката обаче е, че той не работи достатъчно добре и в Брюксел обмислят промени, които включват и стимули в по-чисто производство.

Схемата беше въведена през 2005 г. и задължи към 11 хил. предприятия да работят с разрешителни за всеки тон въглероден диоксид, който емитират, припомнят от Европейския парламент. Част от тези разрешителни се раздават безплатно, а друга част се закупува на специални търгове.

В последните години обаче цената на емисиите на пазара остава ниска заради големите количества свободни емисии, което не стимулира инвестициите в по-чисто производство.

Така общността няма да постигне амбициозните цели, които си постави – за намаляване на емисиите с 20% до 2020 година спрямо нивата от 1990 година, а през 2030 година – с 40%.

Затова и промените, които ЕП вече подкрепи, предвиждат намаляване на броя на наличните разрешителни, като част от тях ще бъдат „изведени“ от пазара под формата на резерв.

По данни на Европейския парламент в световен мащаб в периода 1990 – 2015 година емисиите СО2 се увеличават с 60%. Сред най-големите замърсители са САЩ и Китай. Повечето европейски страни обаче успяват да намалят своите емисии, които са считани за една от основните причини за замърсяването и затоплянето на климата.

Най-големият европейски замърсител е Германия. През 2015 г. страната е емитирала 778 млн. тона, което е с 24% по-малко спрямо 1990 г. Великобритания през 2015 г. е емитирала 398 млн. тона СО2, което е с 31% по-малко. Данните за България показват, че емисиите ни намаляват с 34% спрямо 1990 г. до 53 млн. тона през 2015 г.

От статистиката на Европейския парламент е видно, че само 8 държави в ЕС увеличават емисиите СО2 през 2015 г. Най-голямо е увеличението на Кипър – с 36% до 6 млн. тона СО2.

Правилата за търговията с емисии в ЕС имат гратисен период за по-бедните членове на общността – от Централна и Източна Европа, за да бъдат насърчени инвестициите в нисковъглеродни технологии, припомня EurActiv. Този период изтича през 2020 година, но от Европейската комисия (ЕК) предлагат удължаването му, защото основната цел на това изключение не е изпълнено.

В допълнение от Брюксел предлагат и нов механизъм, който да насърчи чистите технологии – чрез фонд, в който да се събират 2% от годишните приходи от продажбата на емисии.

В свой анализ от EurActiv посочват, че провалът на схемата в Централна и Източна Европа не е изненада, защото от нея всъщност са се възползвали едни от най-замърсяващите инсталации – въглищните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още