Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Преговорите за новия дългосрочен бюджет на ЕС влизат във фризера

Много сме разочаровани от липсата на спешност от страна на националните правителства, каза председателят на ЕП Давид Сасоли

Преговорите за новия дългосрочен бюджет на ЕС влизат във фризера

Снимка: Pixabay

Лидерите на политическите групи в Европейския парламент се съгласиха днес да замразят голяма част от преговорите със Съвета на ЕС за новия дългосрочен бюджет на общността.

След неуспеха на Съвета да постигне напредък по предложението си за многогодишната финансова рамка  2021-2027 г., лидерите на политическите групи в ЕП прецениха, че за момента това е най-доброто решение. Те също прекратиха преговорите за временни или частични споразумения, като изясниха, че „нищо не е договорено, докато всичко не бъде уговорено“.

„Националните правителства постоянно предоставят на ЕС нови задачи и отговорности, от управлението на границите до борбата с изменението на климата. Новата Европейска комисия представи амбициозна програма, например по Зелената сделка, представена миналата седмица. Гражданите на ЕС поискаха това, но няма да можем да го изпълним, ако не разполагаме с правилно финансиран бюджет на ЕС", коментира председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, цитиран от пресслужбата на ЕП. 

Още по темата


Той изрази съжаление, че националните правителства не осъзнават, че трябва да се действа по-бързо. „Много сме разочаровани от липсата на спешност от страна на националните правителства. Неотдавнашните предложения на Съвета далеч не отговарят на очакванията на политическите групи на Парламента. Готови сме да преговаряме в дух на конструктивен диалог, но не можем да приемем бюджет, който не е в състояние да изпълни обещанията, дадени на гражданите на ЕС. Докато няма напредък от страна на Съвета, не можем да продължим тези разговори", обяви още Сасоли.

Той подчерта, че са получени положителни сигнали от председателството на Хърватия и от председателя на Европейския съвет Шарл  Мишел и се надява скоро да започнат реални преговори за многогодишната финансова рамка. „Въпреки това, за да се случи това, е необходимо всички национални правителства да се заемат сериозно с бюджета на ЕС, способен да отговори на исканията на европейците“, поясни председателят на ЕП.

В края на 2013 г. бе приет последният седемгодишен план, когато за пръв път в историята на организацията тогава бе решено да бъдат намалени разходите. Най-важният финансов документ на Съюза трябва да бъде одобрен с пълно единодушие.

Ако реализирането на бюджета се забави, както се случи през 2014 г., това би прекъснало финансирането по европейски програми и проекти и би довело до загуби на работни места. Парламентът и Комисията са готови със своите позиции още от 2018 г.

Приоритет на бъдещата финансова рамка е борбата с климатичните промени

Още в края на ноември ЕП призовава за намирането на решение относно следващия дългосрочен инвестиционен бюджет на ЕС и предупреди за риска от прекратяване на финансиране на европрограмите. Основните разногласия за вноската, която всяка страна трябва да направи. ЕП предлага вноската да е 1,3 % от брутния национален продукт, някои членки, сред които и Германия, настояват за 1 процент, Европейската комисия пък предложи бюджет с 1,14 % вноска.

Депутатите също така настояват за промени в начина, по който се финансира бюджетът, с добавянето на нови източници ‒ например, от облагане на големите компании в дигиталния сектор, приходи от схемата за търговия с емисии и данък върху използването на пластмаса. Подобни нови източници на приходи биха намалили преките вноски на държавите членки и биха икономисали средства за тях. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Борсите в Европа се оцветиха в червено въпреки оптимизма около безработицата в САЩ