IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекалено скъпа ли е шведската крона

Банката трябва да е готова да предотврати прекалено поскъпване, преди да е станало „прекалено късно“, каза Пер Янсон, вицегуверньор на Riksbank

17:40 | 28.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прекалено скъпа ли е шведската крона

Шведската крона се насочва в грешната посока, като заплахата от голямо поскъпване излага на риск прогнозите за икономическия ръст. Това заяви заместник-управителят на шведската централна банка Riksbank Пер Янсон, цитиран от Bloomberg.

Банката трябва да е готова да предотврати прекалено поскъпване, преди да е станало „прекалено късно“, посочи той в Стокхолм в четвъртък.

„Развитието е в грешна посока и е така от известно време, което считам за притеснително“, заяви Янсон пред репортери. „Не можем да чакаме прогнозата да бъде ревизирана, защото щетите вече ще са нанесени“, допълни той. 

Шведската крона овладя поскъпването си от 0,5% спрямо еврото по-рано днес и към 16:30 часа българско време се търгуваше със спад от 0,05% на ниво 8.0877 крони за долар.

Валутата е най-силният представител, освен японската йена, от 10 валути, които Bloomberg следи през изминалата година. Този месец централната банка разшири програмата си за изкупуване на облигации в опит да свали доходността на дългосрочните облигации и да овладее допълнителното поскъпване на валутата. Регулаторът запази основната си репо лихва на ниво -0,5%.

Янсон заяви, че кроната поскъпва по-бързо отколкото банката е прогнозирала и че той се е надявал на по-слаба, а не по-силна валута след обявяването на допълнителните количествени облекчения на 21 април.

Шестчленният управителен съвет на банката сигнализира при заседанието миналата седмица, че има готовност да приеме по-скъпа крона. Янсон предупреди, че последните макроикономически решения не бива да се интерпретират като сигнал, че регулаторът се е изчерпал откъм мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още