IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Бавария е все по-желан за кандидат-канцлер от партията на Меркел

Маркус Зьодер е на второ място сред най-популярните политици в Германия след настоящия канцлер

19:30 | 02.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Все повече депутати от партията на Ангела Меркел искат премиера на Бавария Маркус Зьодер да бъде кандидат на консервативния блок за заместник на германския канцлер, когато тя се оттегли след изборите през септември, съобщава списание Spiegel, цитирано от Bloomberg.

Зьодер е ръководител на Християнсоциалния съюз (ХСС), сестринската партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел в южната провинция, и е по-популярен в национален план от Армин Лашет – новия председател на ХДС, който също иска да се кандидатира за канцлер за изборите на 26 септември. Неговата кандидатура буксува заради засилването на недоволството от управлението на коронавирусната пандемия от правителството.

„Маркус Зьодер трябва да бъде нашият кандидат за канцлер“, казва депутатът от ХДС Маркус Грюбел, цитиран от Spiegel. „С него имаме по-добър шанс да спечелим изборите“, допълва Грюбел. „Той се радва на по-голямо доверие сред населението, има вид на държавник и показва, че има ясна позиция по ключови въпроси като защитата на климата“, допълва Грюбел.

Лашет съобщи, че решението кой ще се кандидатира ще бъде взето до края на май, но нараства натискът за ускоряване на процеса, тъй като консервативният блок ХДС/ХСС изостава в обществените допитвания, а Зелените стопяват разликата между първото и второто място.

По традиция ХДС определя кандидата за канцлер на консервативната група, а двата пъти, когато са се кандидатирали членове на ХСС – Франц Йозеф Щраус през 1980 г. и Едмунд Щойбер през 2002 г., са били неуспешни.

Обществено допитване по поръчка на ARD, публикувано в четвъртък, показа, че одобрението за Зьодер остава 54%, което затвърждава втората му позиция сред най-популярните политици в страната след Меркел с 58%. Рейтингът на Лашет е намалял с девет пункта спрямо предишния месец до 26% и той изостава значително от кандидата за канцлер на социалдемократите, финансовия министър Олаф Шолц с одобрение от 40%.

Над половината от анкетираните смятат, че Зьодер ще бъде добър кандидат за канцлер спрямо 19% за Лашет, сочи допитването сред 1348 избиратели, проведено на 29 и 30 март.

Депутатът от ХДС от Саксония Мариан Вендт казва пред Spiegel, че Зьодер трябва да получи номинация. „С Армин Лашет като председател на ХДС след това можем да имаме силен екип за федералните избори“, коментира той пред изданието.

ХДС записа най-слабия си резултат от Втората световна война на местни избори в Баден-Вюртемберг и Рейнланд-Пфалц миналия месец, отслабвайки позициите на Лашет.

Той опита неотдавна да се разграничи от Меркел, като двамата влязоха в спор за начина на справяне с пандемията. Меркел критикува него и други регионални лидери, че не са въвели достатъчно строги ограничения срещу COVID-19, а той предупреди канцлера да не налага централен контрол върху политиката за пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още