Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Премиерът на Норвегия се бори за нов мандат, обещавайки подкрепа за петролния бизнес

Според Ерна Солберг производителите на петрол имат необходимия капитал, за да инвестират във възобновяеми енергийни източници

Премиерът на Норвегия се бори за нов мандат, обещавайки подкрепа за петролния бизнес

Ерна Солберг. Снимка: архив Ройтерс

Норвегия ще продължи проучванията за петрол и газ, коментира пред Financial Times премиерът на страната Ерна Солберг. Тя е на власт от 2013 г. и се кандидатира за трети мандат на изборите през септември.

Според нея добивът на петрол в страната се забавя и не подкрепя призивите на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Осло да прекрати всички нови петролни проекти, за да контролира изменението на климата. Солберг настоява, че светът ще продължи да има нужда от норвежки петрол и газ, включително за производство на водород.

„Настъпва голяма промяна и това така или иначе ще се случи. Въпросът е колко бързо ще стане. Не възнамеряваме да го ускоряваме политически“, коментира Солберг на предизборно събитие в южния град Тведестран.

Темата за добива на петрол и газ е гореща за предизборна Норвегия. Солберг, първият десноцентристки лидер, изкарал два пълни мандата в страна, която дълго време беше доминирана от лявоцентристката лейбъристка партия, изостава в социологическите проучвания.

Надеждата на Солберг е да активизира своите гласоподаватели, включително тези на две малки партии със сходни виждания, които не се очертава да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Солбърг проектира своето правителство на малцинството - което претърпя няколко промени от 2013 г., като доказан и стабилен избор на фона на кавгите в лявоцентристката партия.

Още по темата
„Едно от най-големите ни предизвикателства преди беше да си сътрудничим с несоциалистическата [дясноцентристка] партия. Успяхме с това, въпреки че не беше перфектно“, коментира тя.

Двете основни левоцентристки групи заявяват претенции за поста министър-председател, което потенциално обърква избирателите, както и заявяват, че ще си сътрудничат с различни политически групи с техните възгледи.

И левите, и центристките партии подкрепят норвежката петролна индустрия - която включва най-обширната програма за проучване на която и да е държава в Арктика, но това може да зависи от подкрепата на по-малки партии, които искат да ликвидират най-големия сектор в страната.

Партията на зелените - която е на власт в град Осло заедно с лейбъристите, заяви, че ще подкрепи само правителство, което спре бъдещите проучвания за петрол и  газ, в съответствие с препоръката на МАЕ.

Според Солберг предизборната кампания ще бъде „дискусия за пътя напред за Норвегия”, която може да помогне на десния център. Норвежката петролна индустрия може да бъде част от „зелената трансформация“, добавя тя, като посочва, че природният газ може да играе роля във „водородното бъдеще за Европа“.

Защитниците на индустрията, включително Солберг, твърдят, че производителите на петрол имат необходимия капитал, за да инвестират във възобновяеми енергийни източници, докато петролните компании могат да променят бизнес моделите си, за да помогнат за инсталирането и обслужването на офшорни вятърни турбини.

Солберг е единственият десноцентристки премиер в скандинавските страни и един от най-успешните консерваторски лидери в Европа. „Да, трябва да имате добра икономика, трябва да сте сигурни, че давате приоритет на създаването на работни места, конкурентоспособността. . . но в трансформацията към нови технологии, към цифровизация, която може да остави хората без нищо, трябва да имате приобщаваща политика по отношение на образованието и набора от умения, за да сте сигурни, че хората ще работят“, коментира тя.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият германски лидер поема отношенията с Русия в най-ниската им точка от години