IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Швеция направи правителствени рокади, за да оцелее на поста

Двама министри напускат правителството заради скандал с пробив в сигурността на страната, но столът на Льовен се клати заради запазения министър на отбраната

20:47 | 27.07.17 г.
<p>
	Премиерът на Швеция Стефан Льовен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на Швеция Стефан Льовен. Снимка: Ройтерс

Министър-председателят на Швеция Стефан Льовен направи днес промени в правителството, след като опозицията каза, че ще внесе вот на недоверие срещу трима министри заради един от най-големите пробиви в сигурността на страната, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Изправен пред опасност от политическа криза, Льовен избра да смени двама министри пред възможността за свикване на предсрочни избори.

Премиерът заяви, че двама от замесените в скандала членове на правителството - на вътрешните работи Андерс Югеман и на инфраструктурата Ана Йохансон, са подали оставка. Министърът на отбраната Петер Хултквист остава на поста. 

"Трябва да поема отговорност за страната. За Швеция няма да е от полза да влиза в политическа криза", каза Льовен пред репортери. По думите му сега нещата зависят от парламента.

Пробивът в сигурността е позволил на специалисти по информационни технологии в чужбина да получат достъп до поверителна информация от бази данни на шведското правителство и полицията.

Лидерът на опозиционната Християндемократическа партия Еба Буш Тор каза, че няма доверие в Хултквист и решението за вот на недоверие остава. Тя и лидерът на опозиционната партия Шведски демократи Ими Окесон заявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу министъра на отбраната.

Югеман, Йохансон и Хултквист са критикувани заради техните действия във връзка със сделка за ползване на външна компания за извършване на услуги в областта на информационните технологии.

През 2015 г. Националната транспортна агенция (НТА) на Швеция е сключила договор за аутсорсинг с информационния гигант IBM, който после е използвал работници в няколко страни, включително Чехия, без да е било получено разрешение от шведските власти за достъп до класифицирана информация, посочва ДПА.

Социалдемократите на Льовен са на власт от 2014 г. и управляват в коалиция с Партията на зелените. Очаква се четирите десноцентристки партии, които управляваха преди идването на власт на социалдемократите - Умерената коалиционна партия, Партията на центъра, Народната партия - либерали, и Християндемократическата партия, да съберат минимално необходимите 175 гласа за уволняване на министър, тъй като имат подкрепата на десните Шведски демократи. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още