IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преоткрива ли Европа отново Шенген?

Множат се признаците за поетапното отпадане на ограниченията за свободно придвижване в рамките на Шенген и ЕС

13:32 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Представете си, че живеете някъде около германско-френската гранична зона. През последните години се движехте свободно и в двете страни и щастливо следвахте инициативите на един общ регион.

И сега изведнъж откривате пластмасови блокове по граничната бразда - като превъплъщение на нещо, което изглеждаше премахнато със Шенген и вътрешния пазар: границите.

Така че вероятно бихте се запитали: къде, по дяволите, е моята Европа? Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер (CSU), господарят на бариерите, както го наричат в германските медии, не трябва да пренебрегва факта, че борбата срещу коронавируса е общоевропейска задача, в която национализмите не помагат.

А неговата „шефка“ Ангела Меркел вече обяви, че за нея е важно граничните контроли да не продължават „до безкрай".

Показателите би следвало да са Холандия и Белгия – между тях никога не бе наложен граничен контрол.

Канцлерът Меркел очевидно вече е обсъдила постепенно отваряне на границите в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон. Елисейският дворец потвърждава това, пояснявайки, че се работи по детайлите за връщане към нормалната шенгенска система без контрол, които трябва да бъдат изяснени до вторник вечерта. Споразумение между Берлин и Париж вероятно ще изпрати сигнал до други страни от ЕС, а днес Европейската комисия ще препоръча изчезването на граничните бариери в Шенгенското пространство. Ако туроператорите и хотелите предприемат необходимите предпазни мерки, ваканционните пътувания ще са възможни и това лято, пише базираната в Брюксел комисия в документ, който ще бъде представен по-късно в сряда.

Паоло Джентилиони, комисар по икономическите и парични въпроси на ЕС, дава известна надежда и за бранша, и за изтерзаните европейци: „Определено ще имаме туристически сезон през лятото, но с мерки за сигурност и ограничения“.

А друг знак на поетапното падане на ограниченията за свободно придвижване може да е съдебно решение на германски съд. Всеки, който прекарва почивката си в чужбина, вече не трябва да попадне автоматично под карантина след завръщането си в Германия - поне не в Долна Саксония. Жителите на провинцията дължат облекчението на германски собственик на ваканционен дом в Швеция. Той беше завел дело срещу изискването за двуседмичното карантиниране за завръщащите се в чужбина и сега се оказва прав. Броят на заразените намалява и за много европейски съседи, аргументира се съдията от Административен съд на Долна Саксония.

Така че – не губете надежда, свободата не е напълно загубена!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още