IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Препоръчват удвояване на фонда за подкрепа на еврото

За да се привлекат частни инвеститори към евентуален втори спасителен пакет за Гърция, трябва да се създадат своеобразна опора и чувство на сигурност, смята представител на ЕЦБ

09:56 | 16.06.11 г. 2
Препоръчват удвояване на фонда за подкрепа на еврото

Европейският фонд за подкрепа на единната европейска валута трябва да бъде удвоен до 1,5 трлн. евро ако политиците искат инвеститори от частния сектор да участват във втори спасителен пакет за Гърция. Това каза директорът на управляващия съвет на Европейската централна банка Ноут Уелинг, цитиран от CNBC.

Пред холандския вестник Het Financieele Dagblad Уелинг коментира, че евентуален нов спасителен пакет за Гърция ще донесе много рискове и несигурност. В такъв случай, за да се компенсират и рисковете пред Португалия и Ирландия, е необходимо удвояването на фонда за подкрепа на еврото.

„Ако се поеме такъв риск, трябва да се създаде опора“, коментира Уелинг, като допълни, че парите трябва да бъдат харчени „по-гъвкаво“.

През 2010 г. лидерите на държавите – членки на Европейския съюз се договориха да бъде създаден специален фонд, който да подкрепя еврото в условията на криза, след като няколко страни от еврозоната изпаднаха в сериозна дългова криза. Фондът започна да действа през втората половина на годината, с бюджет 750 млрд. евро.

В края на 2010 г. политическите лидери на държавите-членки на общността се споразумяха да бъде създаден и постоянно действащ фонд за подкрепа на единната европейска валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Андрей Любенов
преди 12 години
Благодаря :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
Имате грешки в размера на сумите. Сложете по още 3 нули!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още