Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Преслав Райков: В Европа започва интересно движение на дълговите пазари

Забавянето на новия пакет от стимули в САЩ е политическо протакане, твърди анализаторът

Преслав Райков: В Европа започва интересно движение на дълговите пазари

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В Европа започва интересно движение на дълговите пазари, особено след социалните облигации на ЕС, емитирани в помощ на борбата с предизвиканата от пандемията рецесия. Това раздвижи инвеститорите в Европа и желанието им да притежават евро, за да закупят този дълг, обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Преслав Райков.

Според финасовия анализатор желанието на инвеститорите да се позиционират на този пазар, който е с много добър рейтинг, наред със стимулите на ЕЦБ е довело до поскъпването на еврото. 

Още по темата

"От корпоративна гледна точка обаче, желанието на Европа да лимитира технологичните компании, които оперират на пазара, е ход, който доста ще спъне Европа и показва безидейност за това как да се излезе от кризата", обясни Райков.

Гостът коментира и стратегическия преглед на ЕЦБ, като заяви, че институцията най-вероятно ще проследи инфлационната политика на Фед и ще определи целеви диапазон за дългосрочната инфлация.

„Другата година ЕЦБ и Фед ще изравнят подхода си към инфлацията, защото количеството капитал, който двете институции предоставиха не може да бъде изтеглен и ще се търси друг подход“, обясни Райков.

Относно ситуацията в САЩ, гостът посочи, че забавянето на новия пакет от стимули е политическо протакане, тъй като той ще бъде голям коз за Тръмп и то непосредствено преди изборите.

Инвеститорите бяха уплашени и бих казал с основание, коментира Райков, като добави, че основните фактори, повлияли инвеститорските настроения са именно предстоящите избори и преговорите за новия пакет от стимули в САЩ.„Основните индекси останаха без особени промяна”, отбеляза той.

Относно сезона на отчетите гостът коментира основно резултатите на Netflix, които са разочароващи за инвеститорите с оглед на броя на новите абонати и печалбата на компанията, която не отговори на очакванията. Друга компания, на която

Райков обърна внимание е Tesla, коментирайки желанието ѝ да влезе в S&P 500 и оптимизацията на веригите ѝ за доставки.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Данъци и такси съставляват 40% от сметките за ток в ЕС в началото на 2020 г.