IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Престъпни групи въртят 20 млрд. евро годишно от трафик на диви животни

ЕК прие план за действие срещу контрабандата на екземпляри от дивата флора и фауна

15:17 | 26.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Трафикът на екземпляри от дивата флора и фауна е една от най-доходоносните в последно време престъпни дейности в света. Между 8 и 20 млрд. евро годишно преминават през ръцете на трафиканти, съобщава Европейската комисия (ЕК).

През 2014 г. са убити повече от 20 хил. слона и 1200 носорога, така че след години възстановяване техните популации отново намаляват. Като най-голям международен донор ЕС подкрепя усилията за опазване на природата в Африка със 700 млн. евро за периода 2014 - 2020 г.

Комисията днес прие план за действие във връзка с трафика на екземпляри от дивата флора и фауна в ЕС. Това става, след като в последните години драстично расте трафикът на екземпляри от дивата флора и фауна. Организираната престъпност се занимава с това успоредно с трафика на наркотици, хора и оръжия.

Трафикът на екземпляри от дивата флора и фауна не само застрашава оцеляването на някои емблематични видове, но и подхранва корупция, води до жертви сред хората и лишава по-бедните общности от доходи. Той застрашава сигурността в Централна Африка, където военни и терористични групировки финансират отчасти дейностите си чрез трафик на екземпляри от дивата природа. 

Планът е изготвен от основен екип, съпредседателстван от заместник-председателя на Комисията Федерика Могерини и комисаря по околна среда Кармену Вела, с активното участие на комисаря по международно сътрудничество Невен Мимица и комисаря по миграция Димитрис Аврамопулос.

Планът за действие включва 32 мерки, чието изпълнение от ЕС и 28-те страни членки трябва да започне сега и да продължи до 2020 г.

В него се акцентира върху три приоритета. Първият е предотвратяване на трафика и намаляване на търсенето и предлагането на незаконни продукти. Например, до края на 2016 г. Комисията ще подготви насоки, целящи прекратяване на износа от ЕС на старинни предмети от слонова кост.

Вторият е подобрено прилагане на съществуващите правила и по-ефективна борба с организираната престъпност чрез засилване на сътрудничеството между компетентните правоприлагащи агенции, например Европол.

Като трети приоритет се посочва засилване на сътрудничеството между държавите на произход, местоназначение и транзитните държави, включително стратегическа финансова помощ от ЕС за борба с трафика в държавите на произход.

През следващите седмици планът ще бъде представен на страните членки, за да получи тяхната подкрепа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още