Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Превземането на Афганистан напомня на Европа, че няма общ план за бежанците

Някои държави планират да се спасяват поединично, като изграждат огради по външните си граници

Превземането на Афганистан напомня на Европа, че няма общ план за бежанците

Снимка: архив Ройтерс

Перспективата мигранти от Афганистан да се отправят към Европа принуждава континента да се изправи срещу ахилесовата си пета: останалият си неуреден спор как континентът да се справи с търсещите убежище.

Преди шест години Европейският съюз (ЕС) преживя сериозна мигрантска вълна заради войната в Сирия. Над 1 милион бежанци и мигранти прекосиха морето, за да стигнат до Европа през 2015 г., пише онлайн изданието Politico.eu.

Длъжностните лица обещаха да реформират системата за убежището, като създадат такава, която да обработва и разпределя ефикасно търсещите убежище в целия континент. Целта беше ЕС да се подготви за евентуална следваща мигрантска вълна. Това така и не се случи.

Сега, когато талибанските бойци завземат контрола в Афганистан, този провал надвисва над европейските лидери. Въпреки това официални лица и дипломати излъчват различни идеи как да се справят с очакваното увеличение на търсещите убежище от Афганистан.

Предложенията са много разнообразни - изграждане на гранична ограда, финансиране на презаселване на бежанци в страни извън ЕС като Турция и Пакистан, предлагане на незабавна, но временна защита от страна на ЕС на афганистанците.

В някои случаи държавите напредват едностранно. Гърция вече изгради 40 км ограда и видеонаблюдение по границата си с Турция.

Още по темата
Посланиците на ЕС се готвят за среща тази седмица, за да обсъдят колективен подход, според дипломат. В събота лидерите на ЕС предложиха предварителен преглед на единния план - смесица от финансиране за страни членки, които презаселват бежанци, и партньорства с външни държави.

Най-важното е, че темата за миграцията отново завладя ЕС. Служители по правата на човека предупреждават, че това може да навреди на Европа. Като начало, служители, работещи по въпросите на миграцията, казват, че по-голямата част от бягащите афганистанци вероятно ще останат в съседни страни и няма да тръгнат към ЕС. Освен това неправителствените организации твърдят, че определянето на афганистанската криза като миграционен проблем ще даде предимство на страни, например Турция, Беларус и Мароко, които използват мигрантите като лост за изнудване на ЕС, както на крайнодесните политически партии в рамките на блока.

От 2015 г. страните от ЕС многократно се опитват - и не успяват - да създадат система за равномерно преразпределение на търсещите убежище, които пристигат в ЕС. Миналата година Европейската комисия (ЕК) предложи нов план, но няма особен оптимизъм, че той ще бъде приет.

През 2016 г., на фона на нарастването на бежанците от Сирия, ЕС сключи сделка с Турция, според която Анкара обеща да работи за спиране на мигрантите, преминаващи Егейско море за Гърция, в замяна на финансирането от ЕС на проекти за помощ на стойност няколко милиарда евро в Турция.

В петък започнаха да се разпространяват слухове за поредната сделка на ЕС с Турция. Въпреки че Турция няма пряка граница с Афганистан, дипломатите обсъдиха възможността Анкара да играе роля при приемането на афганистански бежанци.

Представител на Турция отрича слуховете, че има такова споразумение.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
6
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Като репатрират няколко самолета с бежанци обратно в държавите откъдето са дошли и ще спрат да идват нови бежанци.
4
 
2
 
3
khao до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
не е ли редно, теб да те натирим в Сибир... рвдно е, ама европейска му работа!!
3
 
8
 
2
преди 3 месеца
Вместо да пълним Европа с талибанци, не е ли милион пъти по-добре такива стари пaчaври като урсулата и тая - илва - да ги натирим в Талибания при любимците им? Защото подобни политически мрсници си живуркат в затворените охраняеми комплекси - но обикновените европейци са жертва на терора да дивaци, отказващи да излязат от средновековието, с морал, по-нисък от тоя на живoтните !!! За отвратителният гнъсен старец борел пък изобщо да не отварям темата - Лавров беше прав да се гаври публично в тоя дегeнерат !!! Изводите - болезнени при това - още от предното нашествие на мигри, са ясни - именно талибанците се показаха като най-озверели, най-опасни, най-надъхани с омраза, и най-озлобени срещу мирните европейци, които ги приютиха !!! Що за уpоди политици може да настояват Европа да приеме ОЩЕ от тия античoвеци? Нима забравихме как тия хвърляха и тъпчеха Българския хляб и запалиха Българското знаме в Харманли? И какво - сега да си поканим още ???
0
 
8
 
1
преди 3 месеца
Имам чувството че от Ивайло насам ни управляват все житейски наивници.Като че ли забравяме нашата си приказка за "Неволята". Вместо да приказваме само, да вземем да направи една хууубава стена. И да поувеличим средствата за гранична отбрана. И по-специална подготовка за граничарите. А в 21 век, че и дронове си трябват.

Още от Европа
Банките не послушаха предупрежденията за кредитите си. И ще си платят за това