Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

През март-юни в ЕС са регистрирани със 168 хил. повече смъртни случая

Най-засегнати са регионите Бергамо в Италия и Сеговия в Испания, сочат данни на Евростат

През март-юни в ЕС са регистрирани със 168 хил. повече смъртни случая

Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

За периода 10-26 седмица (март – юни) на 2020 г. в държавите от Европейския съюз (ЕС), за които има данни, са регистрирани 168 хил. смъртни случая повече в сравнение със средния брой смъртни случаи през същия период през четирите години от 2016 до 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Тези данни включват всички смъртни случаи, независимо от причините за тях, но могат да бъдат полезни за оценка на преките и непреки ефекти на пандемията върху европейското население, посочват от Евростат.

Пикът от 36 хил. допълнителни смъртни случая в сравнение със средната стойност за предходните указани години е отчетен през 14-та седмица (края на март - началото на април).

Сред страните от ЕС, за които са налични данни, най-голям брой допълнителни смъртни случаи през 2020 г. за посочения период в сравнение с четиригодишната средна стойност за 2016-2019 г. е регистриран в Испания (48 хил.). На второ място е Италия (46 хил.), следвана от Франция (30 хил.), Германия и Холандия (всяка около 10 хил.).

Анализ на седмици от 10 до 26 (март-юни) на регионално ниво (NUTS 3) в цяла Европа показва, че най-високите нива на допълнителни смъртни случаи са в районите в Централна Испания и Северна Италия.

Бергамо в Италия и Сеговия в Испания са с най-висок дял допълнителни смъртни случаи. В Бергамо пикът е през 12-та седмица – 9 пъти над средното за предходните 4 години, а в Сеговия – в 13-та седмица, 7 пъти над средното за предходните четири години.

Увеличението на смъртността през седмиците от 10 до 26 през 2020 г. засяга различно мъжете и жените. За държавите членки с налични данни се вижда, че е имало повече смъртни случаи на мъже, отколкото на жени през март (седмици от 12 до 14) и края на май-началото на юни (седмици от 20 до 23). През април - началото на май са регистрирани повече смъртни случаи на жени, отколкото на мъже (седмици 15 до 19). В началото на юни, считано от 24 седмица, броят на смъртните случаи на мъже и жени е изравнен.

През седмиците от 10 до 26 през 2020 г. в страните членки на ЕС с налични данни смъртните случаи във възрастовата група 70+ години представляват 161 хил., или 96% от 168 хил. регистрирани допълнителни смъртни случая, в сравнение със средното за предходните четири години. През същия период тази възрастова група представлява 76% от всички смъртни случаи за 2016-2019 г.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ама в БГ за мар-август имаме намаление
1
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сравнете картата на Европа с http://www.bcgatlas.org/ . Дали има корелация ;)

Още от Европа
Търговията може да се окаже спасение за уязвимата икономика