IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През март от кипърските банки са били изтеглени 1,8 млрд. евро

Страната ще получи допълнителни 21 млн. евро от европейските фондове за развитие, за да подпомогне малкия и средния бизнес и младежката заетост

22:50 | 26.04.13 г. 4
През март от кипърските банки са били изтеглени 1,8 млрд. евро

Вложителите в кипърските банки са успели да изтеглят 1,8 млрд. евро от сметките си през март, когато бе взето решението за отписване на суми от депозитите в кредитните институции в страната като условие за отпускане на спасителна помощ за Кипър, става ясно от публикувани данни на Европейската централна банка, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Обемът на депозитите в кипърските банки през миналия месец се е свил с 3,9% спрямо февруари, достигайки 44,6 млрд. евро.

Според данните на ЕЦБ свиване на депозитите в кредитните институции на средиземноморския остров е отчетено за 10-и пореден месец.

На 25 март Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) съгласува с кипърските власти споразумение за отпускане на спасителна финансова помощ за страната на стойност 10 млрд. евро, но в замяна на отписване на суми по негарантираните депозити в кипърските банки и на програма за преструктуриране на двете най-големи кредитни институции в страната.

За да бъде гарантирано, че средствата няма да бъдат изтеглени от банковата система на Кипър, властите въведоха строг контрол върху движението на капитали и тегленето на средства от депозитите.

Също днес европейският комисар по въпросите на регионалната политика Йоханес Хан обяви, че Европейската комисия е взела решение за отпускане на още 21 млн. евро на Кипър, за да помогне на страната да се справи с настоящата социално-икономическа криза.

„Нашето решение трябва да помогне на Кипър да реши икономическите си проблеми. Средствата, отпуснати от регионалните фондове, ще бъдат използвани за подкрепа на дребния и средния бизнес и за младежка заетост, което на свой ред трябва да подпомогне увеличаването на работните места“, каза Хан.

11 млн. евро от сумата ще бъдат разпределени между проекти за малкия и средния бизнес, както и за мерки в подкрепа на младежкото предприемачество. Останалите 10 млн. евро ще бъдат използвани по проекти за възстановяване на градски и селски райони.

Средствата не влизат в програмата за международна спасителна помощ на стойност 10 млрд. евро, а се отпускат от европейските фондове за развитие.

Кипър вече бе помолил за подпомагане от европейските фондове, което да съдейства за развитието на страната в тежката икономическа ситуация, в която изпадна страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Когато държавата е фалирала, не е никак финансово здравословно да притежаваш активи, които правителството може да обложи или направо конфискува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Сега трябва да "подстрижат" или по-скоро "обръснат" всички собственици на имоти и пенсионерите с пенсионни фондове над х хиляди и всичко ще бъде наред според професорите: http://***.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9993691/German-Wise-Men-push-for-wealth-seizure-to-fund-EMU-bail-outs.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 10 години
"Цялото правитество и БНБ са подслушвани с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел "Добре, че съм на Глобул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още