Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Прибързаното приемане на законите за Brexit в ЕП нарушава демократичния процес

Само за 4 месеца Европейският парламент е одобрил 19 досиета, свързани с излизането на Великобритания от ЕС

Прибързаното приемане на законите за Brexit в ЕП нарушава демократичния процес

Снимка: Investor Media Group 

За целия мандат на сегашния Европейски парламент са приети 180 законодателни акта, като почти половината от тях (80) са били одобрени през последните 4 месеца. От януари досега европарламентът е обработил 19 досиета, свързани с Brexit и напускането на Великобритания без сделка. Това коментира по време на среща с български журналсти Джун О‘Кийв, служител в отдела по законодателна дейност на ЕП.

Тя уточни още, че повечето от експресно обработените актове, свързани с напускането на Обединеното кралство на общността не узаконяват излизането без споразумение, а само редуцират евентуалните последствия.

„Тези законодателни инициативи няма да помогнат на Великобритания да излезе по-леко от ЕС, а само ще направят последиците от това по-леки“, каза тя. Експертът сподели още, че бързото приемане на тези досиета нарушава демократичния процес, на базата на който е основана работата на ЕП, защото не остава достатъчно време за дебати и разисквания.

От думите ѝ стана ясно още, че Европейската комисия е излязла с 36 предложения за следващата многогодишна финансова рамка. Средно 18 месеца са нужни за всяко едно от законодателните предложения да бъде придвижено от Европейската комисия до приемане в пленарна зала на ЕП. Според О‘Кийв сред най-важните приети предложения през този мандат са Директива 13, касаеща авторското право, законодателството свързано с намаляване на вредни емисии и опазване на околната среда, както и споразуменията за свободна търговия с Канада и Сингапур. Тя посочи, че през следващия законодателен период остават за приемане всичките 36 предложения за бюджета от ЕК, както и законодателството свързано с миграцията и пакета „Мобилност 1“.

Сред основните дебати, които текат в ЕП в момента, и които вероятно ще се пренесат и в следващия мандат, е спорът за съществуването и функционирането на структурните фондове и това дали не е време средствата да се прехвърлят от регионални проекти към финансиране на по-големи пера като отбрана, киберсигурност и здравеопазване. Има огромни различия по въпроса и те са както на национално ниво, така и на вътрешнополитическо, уточни О'Кийв.

 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 22 май