Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Пригответе се за още една силна година за европейските акции

Корпоративните печалби и стимулите носят още рекорди през 2022 г., прогнозират стратези в проучване на Bloomberg

Пригответе се за още една силна година за европейските акции

Снимка: Bloomberg LP

Дори блокадите и омикрон не могат да съборят оптимизма на стратезите, че подемът на европейските фондови пазари ще продължи и догодина.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 ще нарасне с 9,3% до 506 пункта до края на 2022 г. спрямо приключването на сесията във вторник, показва средната прогноза на 17 анализатори в проучване на Bloomberg. За сравнение, 4% е средното увеличение за година през последните 20 години и ако прогнозата се сбъдне, ще отведе показателя до нов рекорден връх.

„Вярваме, че положителните катализатори не са изчерпани, като ценните книжа е вероятно да напреднат още следващата година, докато страховете от стагфлация намаляват“ посочва стратегът на JPMorgan Chase & Co. Мислав Матейка, който задава като цел 525 пункта за Stoxx 600. „Омикрон вариантът е неизвестното тук, но предимно в краткосрочен план и е малко вероятно да промени играта през следващата година“, допълни той.

След впечатляващото рали от 18% и няколко рекорда тази година европейските акции понесоха удар през ноември на фона на поредната вълна на Covid-19 и появата на омикрон варианта, който доведе до нови ограничения. Но според стратезите, анкетирани от Bloomberg, тези рискове са само временно препятствие по пътя и се очаква ръстът на печалбите и щедрите фискални и парични стимули да подкрепят ралито през 2022 г.

За стратега на Barclays Plc Еманюел Кау е добре да има по-малко самодоволство на пазара по отношение на рисковете от Covid-19, препоръчвайки на инвеститорите да купуват, когато цените спадат.

„Новите варианти са източник на волатилност, но светът е по-подготвен спрямо февруари 2020 г.“, коментира на свой ред стратегът на Societe Generale Ролан Калоян. Той прогнозира светло бъдеще на европейските акции благодарение на добрите корпоративни баланси, растящите маржове и завишените парични потоци.

„Корпорациите се адаптираха към вирусните ограничения, като централните банки и правителствата могат да подкрепят пазара в случай на неблагоприятен сценарий“, допълни той, препоръчвайки коригиране на портфейлите спрямо цикличните акции през 2022 г.

Силният ръст на печалбата е сред основните причини европейските акции да поскъпват до нови рекорди следващата година. Стратези на UBS прогнозират ръст на печалбите от 15% през 2022 г. Това е значително над консенсусната прогноза от 8%. Според тях пазарната възвръщаемост ще е фокусирана през първата половина на 2022 г. – преди инерцията на печалбата да се обърне и фокусът да се премести върху затягането на паричната политика.

Бичите настроения сред стратезите са дори по-очевидни в медианната цел на проучването за Stoxx 600 от 520 пункта, или 12% възвръщаемост следващата година. Целите в проучването варират от 430 до 530 пункта, като от Goldman Sachs Inc. и Bayern LB са най-оптимистично настроени, а от Bank of America Corp. и TFS Derivatives - най-песимистично.

„Очакваме 2022 г. да е година на изплащанията, тъй като ръстът се забавя обратно към тенденцията в отговор на отслабващите циклични фактори на подкрепа, а отмяната на парични стимули води до увеличаване на реалната доходност по облигации“, посочва Мила Савова, стратег на Bank of America. „Появата на омикрон варианта не е част от нашия основен сценарий, но, ако не друго, потвърждава тезата, че рисковете за прогнозите за растеж са все по-изкривени в посока надолу“, допълва тя.

При отделните други индекси средната прогноза за Euro Stoxx 50 е ръст от 12% за следващата година. При германския показател DAX очакванията са за ръст от 11%, а при британския FTSE 100 - за 8,6%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 28 май