IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ – динозавърът, от който Европа има нужда

Изкопаемото „синьо гориво“ е един от основните елементи в декарбонизацията на европейските страни и постигането на въглероден неутралитет до 2050 г.

15:16 | 27.09.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато новата Европейска комисия (ЕК) на Урсула фон дер Лайен се подготвя да започне своя мандат, един от нейните основни приоритети ще бъде създаването на нов пазарен дизайн за природния газ, който ще бъде в основата на целите на Европейския съюз (ЕС) за декарбонизация. И природният газ ще играе съществена роля в този процес, пише Euractiv.

Изглежда, че законодателните предложения, които трябва да бъдат представени през 2020 г., ще бъдат преименувани на „пакет за декарбонизация на газа“, отразявайки нарастващия акцент върху природния газ като нисковъглеродна алтернатива на въглищата и петрола, която може да рабои ръка за ръка с възобновяемите енергийни източници.

Флориан Ермакора, ръководител на звеното „Пазари за търговия на едро на газ и електроенергия“ в енергийната дирекция на ЕК, заяви миналата седмица, че в своята основа стратегията ще се отнася за декарбонизационен потенциал на газ. 

"Природният газ е изкопаемо гориво - той е един от динозаврите", подчерта Ермакора. „Но този динозавър ни е нужен засега. Защото виждаме, че можем да постигнем значителна декарбонизация като заменим въглищата с газ “, добави той по време на енергийна конференция във Флоренция в четвъртък (12 септември).

По неговите думи икономиката се нуждае от природния газ, тъй като той може да бъде съхраняван, разполага с гъвкаво производство и лесно се транспортира.

Преходно гориво - но за колко време?

Значението на природния газ, отбеляза Ермакора, е отразено в писмото на Фон дер Лайен, изпратено до новия кандидат за еврокомисар Кадри Симсон от Естония.

„Газът ще играе роля при прехода към въглеродно неутрална икономика, по-специално чрез улавяне и съхранение на въглерод“, пише в писмото новоизбраният председател на ЕК. „Ще прецените как източниците на доставка могат да бъдат диверсифицирани на конкурентни цени, по-специално като използвате пълноценно потенциала на достъпния втечнен природен газ.“

Въпреки това, мненията се различават по въпроса точно какъв тип газ ще изпълнява тази роля - и за колко време.

Някои предвиждат свят, в който природният газ е само част от енергийния микс в средносрочен план, ресурс, който да бъде заменен с нови нисковъглеродни или изцяло чисти газове.

Други виждат свят, в който природният газ остава важна част от цялостния енергиен микс. Едно нещо, за което всички са съгласни, са националните планове за енергетика и климат, които са жизненоважни за всички страни членки на ЕС.

Нов пазарен дизайн за природния газ

Денис Хеселинг, ръководител на отдела за газ в Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER), заяви, че същите регулаторни принципи, които съществуват за изкопаемия газ, трябва да са достатъчни за новите форми на газ.

„Все още нямаме много водород, но виждаме как ролята му расте. В същото време виждаме, че регулаторните принципи, които са работили много добре като цяло на пазара на газ, трябва да бъдат същите и за водорода“, подчертава той.

Ермакора, от своя страна, посочва, че въвеждането на пазара на тези нови газове и използването на вече съществуващата инфраструктура ще бъде ключов елемент от газовия пакет на Комисията.

Целта за въглероден неутралитет до 2050 г.

Целта за въглероден неутралитет остава под съмнение. На последната си среща на върха през юни лидерите на ЕС не успяха да постигнат споразумение относно предложението на Комисията да сведе до нула емисиите в ЕС до 2050 г., след като Полша наложи вето  на идеята с подкрепата на други източноевропейски страни.

 „Вижда се ясно желанието в новия председател на Комисията да постигне много през първите 100 дни“, отбелязва Бояна Аховски, председател на ръководния комитет за GasNaturally и генерален секретар на „Газова инфраструктура Европа“.

„Но е сложно, тъй като държавите членки, особено в Централна и Източна Европа, все още нямат решение, свързано с целта за въглероден неутралитет до 2050 г. Затова решението трябва да бъде взето през декември, но сега няма единодушие за единодушното съгласие.“, подчертава Аховски.

Не е ясно кога Фон дер Лайен, която се очаква да встъпи в длъжност на 1 ноември, ще разкрие газовия пакет. Но има спекулации, че той ще бъде представен като част от нейната европейска „Зелена сделка“, която тя обеща да обяви в рамките на първите си 100 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Декарбонизацията е вредна на първо място за тия, дето имат нужда от енергия. Хубаво е, че ти си високообразован, та да ни учиш, как несъществуващото "глобално затопляне" е коварен заговор на злият Вова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Въглероден неутралитет в производството на енергия, професоре! Декарбонизацията не е ненужна, но много вредна за господаря ти от изток. А иначе напъните ти за философстване показват само липсата на образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Въглероден неутралитет е невъзможен, защото това би означавало да ни забранят и да дишаме. Дори напъните за това - ще означава икономическа катастрофа за Европа. Всички производства, цялата реална икономика ще се изнесе от регион, където енергията хем ще бъде безумно скъпа, хем ще е недостатъчна - и ще се премести там, където има сигурна и евтина енергия."Декарбонизацията" при това е абсолютно ненужна, защото повече въглероден двуокис в атмосферата означава повече храна за растенията - и по-добри условия на растеж и на горите и на папането по нивите. Ама за да осъзнае човек тия елементарни неща, първо трябва да спре да слуша ония, чието лице е момиче със сериозни ментални дефекти и съмнителна грамотност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Много мъдри напоследък статиите тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още