Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Природният газ устоява на спада на потреблението на изкопаемите горива в ЕС

Зелената енергия за първи път доминира над изкопаемите горива в общността през 2020 г.

Природният газ устоява на спада на потреблението на изкопаемите горива в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

През 2020 г. ЕС ще запише рекорден спад на използването на изкопаеми горива откакто се води статистика по темата, тоест от 1990 г., сочат предварителните прогнози на Евростат. Най-съществено е намалението по отношение на въглищата.

Природният газ обаче устоява на този рекорден спад и записва само 2,6% годишно намаление на потреблението през пандемичната 2020 г. Като цяло през миналата година зелената енергия е доминирала в Европа, показва още енергийният баланс на Евростат.

От статистиката е видно, че в периода 2005 - 2020 г. потреблението на антрацитни въглища намалява наполовина (-51,2%), а на кафяви въглища - с 44,9%. На годишна база през миналата година потреблението на кафяви въглища се свива с 20 на сто, а на антрацитните - с 18%.

Източник: Евростат

Значително намалява и потреблението на петрол и петролни продукти - с 23,1% за периода 2005 - 2020 г., и с около 13 на сто на годишна база.

На този фон природният газ успява да държи позициите си и за периода 2005 - 2020 г. спадът в потреблението му е само с 8,9%. Добивът на газ в рамките на ЕС обаче намалява с над 21% през миналата година, като основен източник на суровината в рамките на общността е Нидерландия.

Съществено повишение на потреблението на природен газ през 2020 г. записва Швеция (с почти 33%), както и южната ни съседка Гърция (с почти 10%).

През последното десетилетие в ЕС има забележим ръст на производството на електроенергия от възобновяеми източници. През 2020 г. ВЕИ за първи път успяха да прескочат изкопаемите горива като източник за производство на електроенергия, сочат още данните на Евростат.

От предварителните анализи се вижда още, че производството на електроенергия от ядрените централи също намалява в последните години, но с много по-слаби темпове спрямо изкопаемите горива.

Източник: Евростат

Като цяло производството на електроенергия в ЕС намалява с 4% спрямо 2019 г. Това се дължи на пандемията, която ограничи потреблението на енергия. Данните показват, че най-голямо повишение на производството записват соларните панели (с 15,5% до 19,5 тераватчаса), както и вятърните турбини (с 8,2% до почти 30 тераватчаса).

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Добри икономически и корпоративни новини подкрепиха европейските борси