IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притесненията за омикрон се успокояват, носейки ръстове на европейските индекси

Общоевропейският измерител Stoxx 600 напредна с 0,7%

19:27 | 29.11.21 г. 1
Притесненията за омикрон се успокояват, носейки ръстове на европейските индекси

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник предимно с ръстове на фона на изглежда отслабващите тревоги за новия вариант на коронавируса, съобщава CNBC.

Общоевропейският измерител Stoxx 600 напредна с 0,7%. Почти всички сектори и измерители бяха на зелено, успявайки да се възстановят поне частично от петъчните разпродажби.

Британският показател FTSE се покачи с 0,9%, а германският DAX с по-скромните 0,2%. От своя страна френският бенчмарк CAC напредна с 0,5%.

В петък разпродажбите бяха подхранени от решението на Световната здравна организация (СЗО) да обяви новият вариант на коронавируса омикрон като „притеснителен“.

Досега случаи на варианта са открити във Великобритания, Белгия, Израел, Холандия, Германия, Италия, Австралия и Хонконг, но не и в САЩ. Редица държави предприеха ограничителни мерки срещу пътуването от Южна Африка, откъдето се смята, че идва новият вариант.

Производители на ваксини вече съобщиха, че започват проучвания на омикрон, като тестовете вече са в ход. Засега тепърва трябва да се установи как ваксините действат на новия вариант и дали ще е необходима промяна на формулата им.

Цените на петрола се възстановиха частично по време на европейската търговия, след като поевтиняха с до 13% в петък. Сорътт Брент напредна с 2,8% до 74,79 долара за барел, а американският лек суров петрол увеличи цената си с 3,8% до 70,78 долара за барел.

При икономическите данни в понеделник стана ясно, че бизнес климатът и икономическото доверие в еврозоната отслабват, както се и очакваше.

При индивидуалните акции тези на BT поскъпнаха с 6,1%, след като се появиха съобщения, че индийският гигант Reliance обмисля да предложи оферта за британската компания.

Обратно, книжата на френската група за автомобилни части Faurecia поевтиняха с близо 8%, след като компанията трябваше да намали годишната си прогноза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Какво падение за британският телеком - да го купят некви индианци !!!! Имам и с удоволствие ще ги разкарам на добра цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още