IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призиви за отлагане на изборите във Великобритания след терористичните атаки

Британските политици са подложени на натиск да отложат изборите, които трябва да се проведат на 8 юни

11:02 | 04.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След терористичните атаки от тази нощ в центъра на Лондон вече се надигат призиви за отлагане на общите избори във Великобритания. Над 50 са ранените при нападението в района на моста Лондон Бридж. Досега е потвърдено, че загиналите са шестима, предава кореспондент на БНР в Лондон.

Вестник „Дейли телеграф“ съобщи, че британските политици са подложени на натиск да отложат предсрочните парламентарни избори в страната, които трябва да се проведат на 8 юни. Това става след второ терористично нападение на Острова в рамките на две седмици. 

Малко след полунощ българско време бус се вряза в пешеходци на моста Лондон бридж, а изкочилите от него трима души нападнаха с ножове минувачи по пътя си към местния пазар „Бороу маркет“. Равносметката е 6 убити и над 50 ранени. Тримата нападатели бяха застреляни от полицията.

Часове след инцидента социалните мрежи се изпълниха с призиви за отлагане на изборите в четвъртък. Преди това BBC съобщи, че все още няма яснота какво ще стане с предизборната кампания. Очаква се всички планирани акции за днес да бъдат отложени.

На 22 май самоубиец се взриви в „Манчестър Арина“ в края на концерта на Ариана Гранде. Тогава загинаха 22 и бяха ранени 116 души.

Премиерът Тереза Мей провежда тази сутрин извънредно заседание на комитета за кризисни ситуации „Кобра“.

Комитетът "Кобра" ще излезе с решение дали трябва да се повиши сигурността във Великобритания, предава кореспондентът на БНТ Валентин Илиев.

Очаква се около обяд Тереза Мей да излезе с изявление.

Междувременно стана ясно, че сред ранените има двама австралийци и двама французи.

Консверваторите и шотландските националисти са спрели предизборните си кампании. 

Най-вероятно благотворителният концерт на американската певица Ариана Гранде в памет на жертвите на терористичния акт от 22 май ще се състои при засилени мерки за сигурност, предаде още кореспондентът на БНТ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още