IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пробивът на търговския фронт не можа да даде тласък на европейските пазари

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,11%. На червена територия сесията завърши и френският бенчмарк CAC, който се понижи с 0,09%

18:49 | 28.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските пазари завършиха борсовата сесия в четвъртък без единна посока като положителното развитие на търговския фронт не можа да компенсира по-категорично нарастващите икономически притеснения, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 отписа 0,11%. На червена територия сесията завърши и френският бенчмарк CAC, който се понижи с 0,09%.

По-значителен ръст отчете британският измерител FTSE 100, който прибави над половин процент. Германският показател DAX също е на зелена територия с по-малък ръст от 0,08%.

Във фокуса на инвеститорите беше новото развитие от търговския фронт. По-рано днес стана ясно, че китайските власти са предложили „безпрецедентни“ отстъпки на американските преговарящи. Очаква се нов кръг от преговори през идните дни.

В същото време фондовите пазари се намират под продължаващия натиск на притесненията за забавянето на икономическия растеж. Облигационните пазари през изминалата седмица изпратиха сигнал, че е възможно да се задава рецесия в САЩ, като доходността по 10-годишните американски ценни книжа спадна под тази на 3-годишните.

При отделните акции тези на биотехнологичната компания Evotec поскъпнаха с близо 3,5% благодарение на положителна прогноза за 2019 г.

От своя страна книжата на фармацевтичния гигант Bayer поевтиняха с 0,07%, след като съд в САЩ постанови компанията да плати на ищец сумата от 80 млн. долара във връзка с обвинения за ефектите от техен продукт за премахване на плевели, причиняващ рак.

Сред най-големите губещи в четвъртък бе шведската Swedbank, чиито акции отписаха близо 8% от цената си, тъй като банката е изправена пред ново разследване за пране на пари. Кредиторът също така отстрани своя главен изпълнителен директор Биргите Бонесен.

В Европа тревогите за хода на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз също все още не са се уталожили. В сряда британският премиер Тереза мей предложи да подаде оставка, ако споразумението й с Брюксел бъде прието от парламента – ход, който обаче изглежда не успя да трогне привържениците на Brexit нито депутатите от северноирландската юнионистка партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още