IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на най-старата банка в света развалят лятната ваканция на Драги

Правителството посредничи за сливането на Monte dei Paschi с най-голямата италианска банка UniCredit

18:12 | 13.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Когато италианският премиер Марио Драги се завърне от кратката си лятна ваканция, един от най-щекотливите въпроси в списъка му със задачи ще бъде разрешаването най-сетне на проблемите в най-старата банка в света, Monte dei Paschi di Siena, пише Ройтерс.

Сривът на кредитора от Тоскана е като петно за Драги от 2008 г. насам, когато като председател на Италианската централна банка той одобри закупуването от нея на конкурента Antonveneta при завишена цена, което според анализатори е допринесло за финансовите ѝ проблеми.

Тринадесет години на скандали, управление на кризи и държавна помощ за запазването на MPS над водата превръщат четвъртата по големина банка в страната в банков проблем номер едно на Рим, тъй като фалитът ѝ може да изложи на опасност финансовата стабилност на Италия.

Продажбата на банката ще финализира преструктурирането на банковата индустрия в страната, която отписа лоши заеми на стойност 250 млрд. евро през последните пет години, докато банките се готвят за нова вълна на фалити заради кризата с COVID-19.

Правителството реши, че е намерило решение това лято, като посредничи за сливането с водещата италианска банка UniCredit, но идеята се натъква на политическа съпротива.

Партии от целия спектър в коалиционното правителство на националното единство на Драги протестират заради загубата на работни места в резултат на предложеното обединение с базираната в Милано UniCredit.

„Териториалните корени на MPS, нейните служители и бранд трябва да бъдат запазени“, смята Антонио Мисиани, ръководител на икономическата политика в лявоцентристката Демократическа партия, на фона на очертаването на бойните линии преди очакваните сложни преговори.

Политиката и MPS отдавна вървят ръка за ръка.

Сиена, подобно на останалата част от централната област Тоскана, е традиционен бастион на Демократическата партия, която често е критикувана, че е допринесла за проблемите на банката, защото я е използвала като източник на закрила, работни места и гласове.

Лидерът на дясната партия „Лига“ Матео Салвини, продължава да извлича политически капитал преди важните частични избори в града през есента, като нарича MPS „бедствието на ДП“ и се противопоставя на сливането.
Той иска държавата да помогне на MPS да обедини сили с други средни кредитори със силни местни корени, за да бъдат противовес на „големите играчи“ UniCredit и Intesa Sanpaolo.

Демократическата партия не предлага алтернатива на сливането с UniCredit.

Ролята, която MPS изиграва в историята на Сиена, където е основана през 1472 г., за да помага на нуждаещите се с евтини заеми, трудно може да бъде преувеличена. Тя от дълго време е най-големият работодател в града и местните жители, които традиционно я наричат „Татко Монте“, наблюдават с ужас упадъка ѝ.

„Хората в Сиена попадат в три големи категории. Хора, които работят в MPS, хора, които са искали да работят в MPS, и хора, които са работили в MPS“, казва пред Ройтерс кметът на Сиена Луиджи Ди Моси.

Последна актуализация: 23:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още