IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите в Италия показват колко неуправляема е Европа

Спечелването на ясно мнозинство в национален парламент става все по-трудна задача

14:37 | 10.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На фона на рухването на управляващата коалиция в Италия и насочването към четвърто правителство през последните няколко години третата по големина икономика в Европа все повече прилича на страна, която определя тенденциите на Стария континент, пише Bloomberg.

Испания и Белгия имат разнородни парламенти, коалиционното правителство на германския канцлер Ангела Меркел виси на косъм в Берлин, а новият премиер на Великобритания Борис Джонсън управлява с възможно най-малкото мнозинство от един глас. Всички те потенциално са изправени пред предсрочни избори в идните месеци.

Спечелването на ясно мнозинство в национален парламент и задържането му става все по-трудна задача. Една от основните причини е, че избирателите стават по-разнородни, което води до появата на нови политически партии и все по-фрагментиран политически пейзаж. Разделението между ляво и дясно от времето на Студената война отстъпва пред идеологическата борба. Икономическият растеж от 3% или 4% през 70-те и 80-те години на миналия век сега се свива, големи вълни от имигранти разбъркват традиционни понятия за идентичност, а климатичните промени се превърнаха от заплаха в реалност.

Появата на толкова много нови политически групи за справяне с тези проблеми – от Зелени до антимитрантски партии, смалява парчето от електоралния пай на всички участници. Редуването на десноцентристки и левоцентристки партии, наподобяващо люлеене на махало, което характеризираше Западна Европа, става все по-рядко.

Политическо разцепление

Да вземем за пример Австрия, където двете доминиращи партии – християндемократите и социалдемократите, до 1983 г. имаха 91% от гласовете на избирателите. На последните избори те получиха 58%, докато броят на партиите в парламента скочи от три на пет. Премиерът Себастиан Курц беше свален след вот на недоверие през май, което предизвика предсрочни избори. Европа Европа

Положението в голяма част от Западна Европа не е по-различно, било защото има повече партии или защото предпочитанията на избирателите са станали по-равно разделени, или и двете. В Белгия броят на политическите партии, които са успели да получат над 10% от подкрепата на избирателите, намаля до три през 2014 г. спрямо шест през 2007 г. След изборите в края на май партиите в Брюксел не могат да сформират коалиционно правителство.

„Наблюдаваме промяна в политическата карта, която насочваше Запада след края на Втората световна война. Това прави сформирането на правителства по-трудно“, казва Ерик Братберг, директор на програма „Европа“ и изследовател в Carnegie Endowment for International Peace във Вашингтон.

Бизнесът също усеща последиците. Испанската инфраструктурна компания Ferrovial съобщи, че лекото забавяне на продажбите й в страната отчасти се дължи на „несигурната политическа обстановка“.

Постоянна революция

„Би било твърде смело да не очакваме да видим променлива партийна политика през идните години. Малко е вероятно да се върнем към много сигурни политики в краткосрочен план“, казва Том Хаутън, преподавател по европейски политики в университета в Бирмингам.

Имиграцията и климатичните промени оглавиха списъка с притеснения на избирателите в неотдавнашно допитване на Eurobarometer, затова не е изненадващо, че партии, които са съсредоточени върху тези проблеми, постигнаха възход в голяма част от Европа.

В Германия, която е най-голямата икономика в Европа, засилването на позициите на Зелените и на крайнодясната антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия подкопава управляващата коалиция между социалдемократи и християнсемократите на Меркел. Слабо представяне на местните избори тази есен може да накара ГСДП да излезе от коалицията и това да наложи провеждането на предсрочни избори.

Дори президентската система във Франция не е предпазена. Въпреки че Еманюел Макрон победи антисистемните партии на президентските избори през 2017 г., политическото му движение не можа да заеме опразненото пространство и сега го споделя с микс от антиимигрантски, крайнолеви и екологични партии.

В Италия избирателите може да се насочат отново към избирателните урни още тази есен на фона на спора между премиера Джузепе Конте и вицепремиера му Матео Салвини за това кога трябва да бъде разпуснато правителството.

Конфликтът предизвика сътресение на финансовите пазари, като италианските държавни облигации преживяха най-голямата си разпродажба тази година, а индексът FTSE MIB, в който влизат 40-те най-ликвидни компании на италианската борса, е с 8% под върховото си равнище тази година.

„Партиите са толкова кухи, институциите са толкова слаби, избирателите са толкова приказливи, че може да спечели единствено човек, който съумява да остане постоянно в центъра на вниманието, като поема инициатива след инициатива“, казва Джовани Орсина, ръководител на Училището по управление към университета Луис в Рим, пред италианския вестник La Stampa. „Историческите условия за изграждане на дори нестабилна легитимност вече не съществуват и превес вземат само „революционерите“ като Салвини“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Безмозъчното поведение на централните банкери създава големи маси ядосани избиратели, които се превръщат идеален електорален блок на антиевропейските партии... Когато аз заявих, че "стимулите" за икономиката ще сринат икономиката преди повече от 20-на години по време на dotcom балона никой не вярваше, а сега вече се усещат реалните последствия от глупостта ба социалдемократи и побъркани централни банкери... Централните банки за виновни за ръста на всякакъв род екстремистки партии, без помощта на централните банкери Хитлер, Мусолини или Наполеон никога нямаше да дойнат на власт. Няма как да се пребори ектремизма без да се елиминира всякаква инфлация... Колкого по-голяма е инфлацията и "стимулите" за икономиката толкова по-екстремистки партии и политици ще се сдобиват с власт... Май трябва да се отнемат нобелите некадърници като кругман и стиглиц, чиято гнилоч е причината за днешните кризи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
lyusien
преди 4 години
Популизма все по вече навлиза в Европа а избирателите стават все по безмозъчни В края на краища най големите губещи са избирателите Жалко е Но такъв е живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
Непослушанието се възнаграждава ! Виж за справка Гърция . Процесът на полуразпад трябва да продължи поне докато удари нова криза .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още