IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите за Eon зад граница не стихват

След сложната обстановка в Турция, сега неприятности идват и заради бразилския партньор Айке Батиста

21:07 | 04.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тъмни облаци над бизнеса зад граница на Eon. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тъмни облаци над бизнеса зад граница на Eon. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Eon Йоханес Тайсен няма късмет в чужбина. Само няколко месеца след влизането на доставчика на енергия в Турция местното население се обърна срещу правителството, а сега проблемите и в Бразилия не стихват. Поради значително влошаване на пазарните условия обявеното увеличение на капитала на енергийния доставчик MPX няма да се поеме от пазара, а ще бъде осъществено в намален обем с помощта на частни инвеститори, заяви Eon в четвъртък, цитирана от Ройтерс.

Групата придоби 36%-ен дял в MPX за 1,1 милиарда евро и вече е равноправен партньор. Увеличението на капитала, в което дружеството от Дюселдорф ще участва със 100 млн. евро, ще се извършва в рамките на следващите 40 дни. Останалата част от общо 273-те милиона евро ще дойде от бразилската банка BTG, а държавната банка за развитие също проявява интерес. 

Освен това шефът и собственик на MPX – милиардерът Айке Батиста, ще отстъпи поста си на председател и член на борда на директорите. Временно председател на борда ще бъде члена на УС на Eon Йорген Килдал. Освен това се очаква компанията да бъде преименувана.

Това ще е поредният удар за бразилския проект на Eon, който се счита от инвеститорите за силно компрометиран - не само поради несигурната политическа ситуация в страната. Заедно MPX и Eon планират през следващите седем години да изградят електрически централи и вятърни паркове с капацитет от около десет гигавата - еквивалента на около 15 големи електроцентрали.

През последните няколко месеца името на бразилския партньор Батиста попадаше често в новинарските емисии заради финансови проблеми. Както пише Economist, в момента той също търси купувач за част от бразилската минна компания MMX и дори може да се осмели на пълна продажба.

Навлизането в Турция и Бразилия е част от стратегията за интернационализация на Eon. Заради преобръщането на германската енергетика към възобновяеми енергийни източници големите компании за комунални услуги Eon, RWE и EnBW имат огромни проблеми с бизнеса си в собствената си страна. Като следствие от това Тайсен иска да намали трудния си бизнес в Германия. "Не можем да запази нашия пазарен дял в Германия", поясни той в края на април. "За сметка на това ръст ще отчита бизнесът ни в чужбина".

Само преди няколко месеца Eon спечели поръчката за снабдяване с електроенергия на Истанбул и Адана, които са вторият по големина регион за експанзия на компанията. "С един замах компанията спечели шест милиона нови клиенти и общо девет милиона турски клиенти", поясни Тайсен. "Повече, отколкото имахме в Германия в продължение на десетилетия".

В сравнение с Бразилия обаче в Турция Eon има стабилен партньор в лицето на конгломерата Sabanci.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
А в *** тепърва им предстоят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още