Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Продажбите на автомобили в Европа отбелязват първи спад от 2013 г. насам

В България за годината се наблюдава ръст на регистрациите от 9,9% на годишна база, но спад от 16,5% през декември

Продажбите на автомобили в Европа отбелязват първи спад от 2013 г. насам

Снимка: Ройтерс

Годишните продажби на автомобили на европейския континент отбелязаха първия си спад – макар и минимален, от 2013 г. насам, съобщава Bloomberg. Начело на пониженията е Великобритания, където страховете около Brexit завладяха потребителите и само увеличиха политическите спорове за пътя на развода. 

Още по темата

Регистрациите на нови автомобили на територията на Европейския съюз и Европейска асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) спада с 0,04% до 15,6 млн. превозни средства, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители. Това идва след четири последователни месеца на спадове заради промените в новите стандарти за екологична безопасност, които забавиха производството.

През декември продажбите на територията на ЕС и ЕАСТ са спаднали с 8,7%, а в ЕС с 8,4%, продължавайки негативната тенденция. С изключение на Италия, където има ръст от 2%, всички големи европейски пазари наблюдават свиване на търсенето през последния месец от годината.

Що се отнася само до ЕС, то през 2018 г. е регистриран ръст на продажбите от 0,1% отново заради по-лошото представяне в сектора през последните четири месеца на годината. Макар увеличението да е скромно, това отбелязва петата поредна година на ръст, като общо регистрираните нови автомобили са 15,2 млн.

Данни за територията на ЕС Графика: Европейската асоциация на автомобилните производители

Тласък на търсенето дават основно страните от Централна Европа, където регистрациите на нови автомобили нарастват с 8% през 2018 г. Резултатите за основните пазари в ЕС са разнопосочни – в Испания и Франция се наблюдават ръстове от съответно 7% и 3%, в Германия налице е лек спад от 0,2%, а пониженията са по-значителни в Италия (3,1%) и Великобритания (6,8%).

В България за годината се наблюдава ръст на регистрациите от 9,9% на годишна база, като през цялата 2018 г. новите регистрирани автомобили са били 34 332 броя. Не така обаче стоят нещата за месец декември, когато се наблюдава спад от 16,5% спрямо същия период на миналата година. За последния месец на 2018 г. регистрираните нови коли са общо 2559.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕНП държи на Манфред Вебер за председател на ЕК, но има и други козове