IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващото отваряне на икономиките вдъхна оптимизъм на европейските борси

Бенчмаркът Stoxx 600 се повиши с 1,1% в първата сесия от новата седмица

19:42 | 01.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските борси завършиха първата сесия от седмицата с ръст на фона на мерките за смекчаване на блокадата на континента и продължаващите протести в САЩ след убийството на невъоръжения чернокож Джордж Флойд от полицай миналата седмица, предава CNBC.

Европейският бенчмарк Stoxx 600 прибави 1,1% към стойността си и достигна ниво от 354,2 пункта. Лондонският FTSE 100 напредна с 1,48% и завърши търговията на равнище от 6166,42 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 1,43% до ниво от 4762,78 пункта. Италианският FTSE MIB също беше нагоре с 1,8%, а испанският IBEX прибави 1,8% към стойността си.

Пазарите бяха затворени в Австрия, Дания, Германия, Норвегия, Швеция и Швейцария заради национален празник.

Инвеститорите в цял свят са съсредоточени върху гражданските безрецити в САЩ. Стотици хора бяха арестувани през уикенда, след като протестиращи и полицаи влязоха в сблъсъци в градове в Америка заради убийството на Джордж Флойд, което предизвика над сто протеста, шествия и бдения, предава NBC News.

Полицаят Дерек Човин, който беше заснет да притиска с коляно врата на Флойд, беше арестуван и му бяха повдигнати обвинения за предумишлено убийство.

Арестът и обвиненията обаче не смекчиха гнева на обществото заради смъртта на Флойд и протестите продължават, като в някои случаи се стига до насилие. Кметовете на големи градове от Лос Анджелис до Филаделфия и Атланта наложиха комендантски часове, а най-малко 12 щата, включително Вашингтон, задействаха части на Националната гвардия.

Същевременно коронавирусната пандемия остава в центъра на вниманието. Броят на случаите на заболяването в света вече надхвърля 6,1 млн., а починалите са 372 116, сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“.

Много европейски страни започват да смекчават мерките за блокада и постепенно да отварят отново икономиката си, което е ключов източник на оптимизъм за пазарите напоследък.

В макроикономически план оповестени в Китай данни през уикенда показаха, че фабричната активност в страната се е разширила през май, като официалният индекс на мениджърите по поръчките в промишлеността е достигнал ниво от 50,6 пункта.

Това е спад спрямо 50,8 пункта през април и под очакваното ниво от 51 пункта от анализаторите, съобщава Ройтерс. Въпреки това данните за май са над нивото от 50 пункта, което разделя ръста от свиването.

Най-добре представилата се компания в Европа в понеделник беше британската строителна компания Hammerson, чиито книжа поскъпнаха с 12%, след като тя обяви, че всичките й основни дестинации в Англия ще бъдат отворени повторно от 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още