Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Програмата за количествени облекчения може и да не се окаже толкова печеливша

Подходящ ли е моментът за край на програмата за изкупуването на дълг на ЕЦБ?

Програмата за количествени облекчения може и да не се окаже толкова печеливша

Снимка: Ройтерс

Марио Драги избра интересно време, за да сложи край на емблематичната за Европейската централна банка (ЕЦБ) програма за финансови стимули.

Някои от ключовите икономически индикатори на еврозаната – включително публикуваните в петък данни, са в по-лошо състояние от това, в което бяха преди началото на програмата за купуване на облигации на стойност 2,6 трлн. евро. Други отбелязаха едва доловимо подобрение, посочва Bloomberg в свой материал.

Още по темата

И макар управителят на ЕЦБ да може да се похвали с това, че количествените облекчения елиминираха заплахата от дефлация, ценовият натиск продължава да се намира там, където беше в средата на 2015 г., няколко месеца след началото на програмата.

По време на изказване пред репортери в четвъртък, след като стана ясно, че паричният му експеримент приключва, Драги беше попитан дали програмата е била ефективна. Той призна, че все още има време за цялостна оценка, но като цяло е доволен.

„В някои части на този период от време количествените облекчения бяха единственият двигател на възстановяването“, заяви той.

Когато ЕЦБ обяви за първи път през юни, че количествените облекчения ще бъдат прекратени тази година, от банката посочиха, че те ще добавят по 1,9 процентни пункта към брутния вътрешен продукт и инфлацията в периода 2016-2020 г.

Според проучване на Банката за международни разплащания влиянието на програмата отслабва с времето. ЕЦБ също така стана изключително доминантна на финансовите пазари, което се отразява в недостига на дълг в някои части на региона.

Гуверньорът на Германската централна банка Йенс Вайдман – един от най-твърдите критици на мярката, призова другите си колеги от еврозоната по-рано този месец да не губят повече време за нормализиране на политиките. За същото призоваха още гуверньорите на Австрийската и Холандската централна банка Евалд Новотни и Клаас Кнот.

И макар че вече има единодушие за прекратяване на количествените облекчения, ръководството на ЕЦБ свива прогнозите си за 2019 г., посочва, че рисковете се влошават и признава за надвисналите заплахи, включително от протекционизма, италианските публични финанси и и волатилността на финансовите пазари.

„За да оправдае края на нетните покупки, ЕЦБ може да се е наложило да  омаловажи настоящите влошени рискове за растежа“, посочва икономистът на Berenberg Флориан Хенсе. „Това че ЕЦБ сложи високо летвата за евентуално обмисляне на удължаването на нетните покупки, както и надвисналите проблеми с недостига  на германски облигации, може да са оказали влияние“, заяви още той.

С края на количествените облекчения, но и при една все още запазила се крехкост на икономиката, вниманието се насочва към алтернативните парични мерки. Водеща сред тях е идеята за нови дългосрочни заеми за банките, за която Драги каза, че е била спомената по време на срещата на ръководството на ЕЦБ в четвъртък, но не е била обсъждана „в същина“. По думите му темата ще бъде разгледана на по-късен етап.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
0
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Естествено, че не става така. Канада 2007-8 направи точно това. И какво постигна?! Сега някой трябва да плаща и то двойно.
1
 
2
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Новата германска марка е напечатена и е на стив в един склад, където денонощно се поддържа нужната температура и влага за съхранение готова да замени еврото при нужда, след което то ще се обезцени в полза на закъсалите държави в ЕС. В последствие една по една всяка от тях ще се върне собствената национална валута. Това е напълно възможно да се случи в следващите години, макар, че на мен не ми се вярва, но знаели се.
3
 
16
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Естествено че не е. Първо, трябваше да е насочена РАВНО към всички страни в ЕЗ, а не само към Германия и малко Франция-точно страните, които изобщо нямаха нужда от QE. Второ, парите трябваше да се насочат за подкрепа на малкия и среден бизнес, а не само за далавери на банките, които си правеха и правят каквото искат... В Европа, както и където и да е другаде,QE има за цел само девалвация на валутата и търговски предимства от това.. просто нищо друго не ложе да направи. А проблемът на всички вкрайна сметка се нарича ФЕД. ЕЦБ спира печатането , но ФЕД тепърва предстои да отпочне следващото.... и къде шв отиде € тогава? Ми пак на 1.5$. И германската икономика остава на бетонирания европейски пазар, където никой не може да мръдне, щот няма собствена валута... Те за това и " нелибералните идеологии застрашаеат еврото" на Драги... Защото едни бунтове и грексити, итексити и нам кво удря германската икономика, статуквото, тлъстите брюкселски синекурни заплати и бонуси и изобщо съществуването на еврогейската каста...
10
 
18
 
3
преди 3 месеца
СЛЕД НЕГО ИДЕ БАЛОНЪТ Еуропска Уния......... >>
10
 
24
 
2
преди 3 месеца
ПРЕСИТИТУТКИТЕ НАРИЧАТ ПЕЧАТАНЕТО НА ПАРИ БЕЗ ПОКРИТИЕ ВМЕСТО КРАЖБА, КОЛИЧЕСТВЕНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ.

САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ БАЛОН, КОЙТО АКО ПУКНЕ, ВЪПРЕКИ ВСИКО ЩЕ УМРА ОТ КЕФ !!!

Още от Европа
Трусовете при лирата все повече увеличават турските спестявания в долари