IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на авточасти в Източна Европа в новата реалност

Дори глобални автомобилни производители със значителни ресурси ще изпитат затруднения при адаптацията, сочи анализ

09:41 | 01.12.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-модерната производствена линия на Motor Jikov в Ческе Будейовице, близо до границата с Германия и Австрия, работи с пълна скорост, за да доставя поръчки на Scania, подразделението на Volkswagen за производство на камиони.

Подобренията, които струват милиони долари, представляват много повече от успеха на средния бизнес. Ръководствата ги приемат като въпрос на живот и смърт за компаниите, засегнати от промените в автомобилната индустрия, пише Bloomberg.

Повече от сто компании като Motor Jikov са разпръснати из Чехия, крепостта на европейската автомобилна индустрия, която е и опора на националната икономика. Те обикновено обслужват фабрики, произвеждащи автомобили с двигатели с вътрешно горене, които обаче сега са застрашени от нарастващата конкуренция в сектора на електоромобилите. 

„Въпросът е в това кои компании са способни да оцелеят“, заяви генералният мениджър на Motor Jikov. По негови думи за Motor Jikov това означава огромни инвестиции за производството на напълно нов тип продукти.

Чехия и Словакия правят повече автомобили на глава от населението, отколкото всяка друга страна в света. В огромната мрежа от производители на компоненти работят почти два пъти повече служители, отколкото в самите производствени заводи за автомобили.

Промяната в индустрията, доминирана от конвенционалните превозни средства в последните 120 години, увеличава конкуренцията между доставчиците. Според мениджъра на Motor Jikov технологичната промяна ще ги принуди да променят около половината от общото си производство.

Тенденцията рискува да създаде икономически и социални дисбаланси в Чехия и Словакия, където инвестициите в автомобилния сектор са водещ двигател на трансформацията след падането на комунизма преди 30 години.

„Периодът вече е доста опасен“, посочва Петр Кнап, партньор на Ernst & Young в Прага. По негови думи предстои допълнителна ескапалиция на ситуацията в сектора през следващите 2 или 3 години, което има потенциал да доведе до големи смущения.

Един от двигателите на промяната е планът на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на въглеродните емисии с 40% спрямо нивата от 1990 г. в рамките на десетилетие.

В основата на проблема за доставчиците на компоненти обаче е фактът, че електрическите автомобили изискват около 2 хил. части по-малко от автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Това означава увеличена конкуренция за производството на значително по-малко части.

Според изчисления на чешкото правителство около 40 хил. работни места зависят от двигателите с вътрешно горене, което изисква програми за преквалификация на поне част от тези работници.

Дори глобални автомобилни производители със значително по-големи ресурси ще изпитат затруднения при адаптацията. Половината от тях не са в достатъчно силна позиция, за да се справят с изисканите промени в производството и продажбата на превозни средства, както и нивото на необходимите технологични инвестиции, сочи анализ на Moody's Investors Service.

„Сега те искат да променят цялата индустрия“, посочва Робърт Кимл, Toyota Peugeot Citroen Automobile. Той добавя, че това плаши производителите, като доставчиците нямат яснота дали инвестициите им ще се отплатят.

Още новини и анализи четете в Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 41 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
ами въпрос на държавна цел в икономиката е ... такъв тип заводи създават голямо количество съпътстващи бизнеси от доставчици и поддоставчици ... иска се доста генерално решение , как да се постигне устойчиво ... не е необходимо да е автомобилен завод ... може да бъде голям производител/производители на машини за хранителната индустрия или строителната индустрия , може да бъде голяма корабостроителна база , може да бъде завод/заводи за чипове , може да бъде голям производител на батерии - както се говори ... за пример може да служат зърнопроизводителите - целенасочена политика на държавата и виж какво се постигна в сравнително кратки срокове - 2-3 петилетки ... друг пример е туризма - същата работа ...въпросът е къде ще търсим висока добавена стойност и заетост ... не мога да преценя , надявам се в министерствата да си знаят работата :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
нали това е целта :))) ... да се задържиш максимално ... помисли малко в/у това :https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_oldest_companiesако ти е интересна темата има доста по мрежата за дълголетието на една фирма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 35 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
факт :))) ... пример за устойчив и приспособим вид , без бъдеще , за толкова години нищо друго не са постигнали освен оцеляване :))) ... бозайниците сме ги надцакали много сериозно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Уточни за кого би било добре да спечелим завода - за нас или за вагените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Прочети нещо за бавноходките. Радиация, вакум и температури от -272 до +150 градуса не им влияят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 11
ing5rov
преди 4 години
"... перифразирам дарвин !" хаха ... продължавай , дълъг път те чака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 44 rate down comment 6
pinoccio
преди 4 години
Така най-накрая ще останат само ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
оцеляват не най-силните , или най-умните , или най-големите , а най-приспособимите ! ... перифразирам дарвин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още