IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в ЕС продължават да растат и през октомври

В България производствените цени са се увеличили с 0,8% на месечна основа и с 3,9% на годишна

16:03 | 04.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производствените цени в Европейския съюз отбелязват увеличение на месечна база през октомври от 0,7%, съобщава европейската статистическа агенция Евростат. Същата тенденция се наблюдава и в еврозоната, където увеличението е от 0,8%.

За сравнение, през септември и в двата региона ръстът бе от 0,6%, което сочи леко ускорение.

На годишна база увеличението както в ЕС, така и във валутния блок е по-значително – от 5,4% и 4,9%.

В България през октомври производствените цени нарастват с 0,8% на месечна основа и с 3,9% на годишна.

На месечна база увеличението за еврозоната е в размер на 2,7% в енергийния сектор, 0,2% за капиталовите стоки и 0,1% за междинните и трайните потребителски стоки. Спад на цените от 0,1% има само при нетрайните потребителски стоки. Общо, с изключение на енергията, цените остават без промяна.

В съюза спрямо септември производствените цени в енергийния сектор нарастват с 2,6%. Значително по-малък е ръстът при капиталовите стоки (0,2%) и междинните стоки (0,1%). При трайните потребителски стоки не се наблюдава промяна, а при нетрайните има спад от 0,1%.

Производствените цени във всички сектори, без енергията, отбелязват ръст от 0,1%.

За месеца най-голям е ръстът в Белгия (+3,6%), Италия (+1,8%), Румъния (+1,6%) и Словакия (+1,3%). На обратния полюс с най-значително понижение са Естония (-0,8%), Латвия (-0,6%), Словения (-0,2%) и Кипър (-0,1%).

На годишна основа в еврозоната цените през октомври нарастват с 14,6% в енергийния сектор, с 2,6% при междинните стоки и с 1,2% за капиталовите и трайните потребителски стоки. Цените остават стабилни при нетрайните потребителски стоки. За всички сектори без енергийния увеличението е от 1,5%.

В ЕС за една година производствените цени в енергийния сектор се увеличават със 17,1%, с 3% при междинните стоки, с 1,5% при трайните потребителски стоки, с 1,3% при капиталовите стоки и с 0,3% при нетрайните потребителски стоки. Без енергията общо цените нарастват с 1,7%.

Най-голям ръст има в Белгия (+10,4%), Дания (+9,9%), Унгария (+8,4%) и Великобритания (+7,7%). Понижение се наблюдава в една-единствена държава – Ирландия (-2,7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още