IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на месо вреди на климата колкото и добивът на петрол

Веригата на отделяне на парникови газове в този сектор е особено дълга

15:58 | 19.07.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петте най-големи производители на месо в света заедно създават повече парникови газове от ExxonMobil, Shell или BP, показва ново изследване на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО).

Сред най-големите потребители на месо в света е Австрия. Всеки австриец годишно изяжда 100 килограма говеждо, свинско и птиче месо. И докато в страната потреблението на месо изглежда е в стагнация, в света то продължава да расте, пише Якоб Палингер за австрийския вестник Der Standard.

Според ФАО производството на месо в света е скочило над три пъти през последните 50 години. Това може да е добре за любителите на месото, но създава значителен проблем за околната среда и изостря климатичните промени, тъй като стоките с животински произход са хранителните продукти, които най-силно натоварват климата, установява неправителствената организация Global 2000.

Веригата на отделяне на парникови газове в този сектор е особено дълга. Животните се нуждаят от такива количества фураж, че месопроизводителите често не могат да покрият нуждите си само от собствената си страна. Подобно на много други страни Австрия внася големи количества соя, чието отглеждане и необходимото за него изсичане на гори води до значителни емисии парникови газове. При усвояването на храната кравите отделят метан, което води до затопляне на климата. Още повече парникови газове се отделят при преработката и транспортирането на месото.

Петте най-големи производители

Най-голям принос за затоплянето на климата в месодобивния сектор имат най-вече няколко големи концерна, сочи ново изследване на Института за селскостопанска и търговска политика.

"Общо петте най-големи концерна, произвеждащи месо и мляко, в момента отделят повече парникови газове годишно отколкото петролните гиганти ExxonMobil, Shell или BP", установяват учените. 

Месодобивният сектор може до 2050 година да погълне над 80% от квотите за парникови газове и по този начин да направи невъзможно постигането на целта, заложена в Парижкото споразумение за климата за ограничаване на повишаването на температурите до 1,5 градуса по Целзий, посочват авторите на доклада.

Сред петте най-големи емитенти на парникови газове в сектора са компаниите JBS, най-големият световен производител на месо от Бразилия, следван от американските Tyson Foods, Cargill и Dairy Farmers и новозеландската компания Fonterra.

Двайсетте най-големи производители на месо и мляко пък заедно отделят повече парникови газове от Германия, Канада, Австралия или Великобритания.

Китайският глад за месо

Докато в Европа и САЩ консумацията на човек от населението е висока, то Китай благодарение на размерите си стана най-големият емитент на парникови газове, създавани при консумацията на месо. Още през 2005 година в страната се е произвеждало повече месо от където и да било другаде. Общо САЩ, ЕС, Бразилия, Аржентина, Австралия и Китай покриват 68% от световното производство на месо.

Недостатъчни данни

Изследването отправя критики към компаниите, които не предоставят пълни и съпоставими данни, от които може да се направи извод за приноса им към затоплянето на климата. Достоверни оценки за отделяните парникови газове са предоставили само четири компании - NH Foods (Япония), Nestle (Швейцария), Friesland-Campina (Холандия) и Danone (Франция). Компаниите освен това нямат задължения да свиват емисиите си.

За да се предотврати опасно покачване на температурите, консумацията на месо на човек от населението трябва да се понижи до 22 килограма към 2030 година и до 16 килограма към 2050 година, твърди "Грийнпийс". В момента сред източниците на печалба на концерните са държавните субсидии, отпускани за фураж и като цяло социалните и екологични последици биха вдигнали много повече цената на месото.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
типичен фейк нюз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Какво ми пишете колко месо изяждали австрийците?Я си помислете всеки ако един китаец и индиец реши да изяде по още едно парче месо и да изпие по още една бира и какво се случва със световния зърнен баланс. Австрийците са пренебрежимо малък консуматор в сравнение с Китай и Индия. Добре че поне в Индия кравата е свещено животно и не я кльопат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
многодобре
преди 5 години
...вредно е , защото кравите тръткат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
karadjata
преди 5 години
Ако Бойко Борисов прочете тази статия няма да се учудя ако въведе акциз върху свинското месо така да бори климатичните промени и борбата със затлъстяването. А и ще ни подобри здравето. Данъчно акцизната гад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
ivanrog
преди 5 години
Тук въпроса и оценката е много трудна, защото фуража, за който се говори пък е погълнал вредни емисии. При 30% изхвърляне на храната(70% при рибата) не мисля, че проблема е в производителя й, а в безхаберието на консуматора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още