IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в Италия отбеляза своя най-голям спад от 2014 г. насам

Продукцията в страната се свива за трети месец на фона на раздора между ЕС и италианското правителство заради проектобюджета на страната

12:20 | 02.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианското производство се е свило през октомври до най-ниското си ниво от четири години насам, продължавайки негативата тенденция, след като местната икономика не успя да отбележи ръст през третото тримесечие, съобщава Bloomberg. 

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в производствения сектор на IHS Markit спадна под ключовите 50 пункта, след като италианската продукция и поръчките се свиха за трети месец. Това е първият път, в който дейността в сектора минава под прага и се свива от август 2016 г., тъй като оптимизмът беше повлиян от по-слабото глобално търсене и притесненията около политическата стабилност.

Тези цифри са поредният удар за Италия след стагнацията от предходното тримесечие, базиращ се на резултатите от индустрията.

Икономистът от IHS Markit Амритпал Вирди смята, че секторът може да забави икономическия растеж на страната отново през това тримесечие.

Италианското популистко правителство заяви, че спадът прави още по-необходим фискалния план на страната, дори когато критиците продължават да сочат с пръст към големия държавен дълг.

Рим възнамерява да се придържа към спорните си бюджетни планове въпреки критиките на Европейския съюз (ЕС) и италианската централна банка.

Брутният вътрешен продукт на Италия остана без промяна в периода между юли и септември след увеличение с 0,2% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината.

Ръстът на икономиката на годишна база към края на септември е с 0,8%. За сравнение, анализаторите, интервюирани от Ройтерс, прогнозираха повишение с 0,1% за тримесечието спрямо предходното и с 0,9 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още