Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Прокобата на Вебер надвисна над ЕЦБ

Гледната точка на президента на Bundesbank винаги е била, че ЕЦБ не трябва да се замесва във финансиране на задлъжнели страни

Шест месеца, след като президентът на Bundesbank Аксел Вебер се противопостави на решението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне изкупуване на държавни облигации, рискът, за който той предупреди, може би започва да се материализира, пише Bloomberg.

Нежеланието на Ирландия да приеме спасителен пакет от Европейския съюз накара ЕЦБ да ускори придобиването на облигации и да предостави още средства на ирландските банки. Опасността, за която Вебер предупреди още през май, се състои в това, че ЕЦБ подкопава независимостта си, като финансира затънали в дългове страни и поддържа фалиращи банки на фона на ескалираща дългова криза в Европа.

Още по темата

„Ако напрежението се увеличи, ЕЦБ ще трябва да се намеси“, казва Гьорг Крамер, главен икономист на Commerzbank AG в Франкфурт. „ЕЦБ обаче не иска отново да бъде активен купувач на периферен дълг, както и да поема допълнителни рискове в баланса си. Вебер искаше да се избегне именно това“.

През последните шест дни ЕЦБ оказва натиск над европейските правителства да намерят решение за ирландската криза. Знак за нарастващото напрежение беше изявлението на борда на ЕЦБ от тази седмица, което призовава Ирландия да приеме спасителния план и потвърждава намерението на банката да продължи с оттеглянето на мерките за стимулиране на икономиката.

Помощта на ЕС за Ирландия „ще стабилизира ситуацията“, казва вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио. Юрген Щарк, член на борда на директорите на банката, заяви, че ЕЦБ ще продължи да отменя извънредните мерки и след края на годината.

„Съществува сериозен риск от разпространение на проблемите в други страни, а ЕЦБ не иска да разчиства европейска банкова бъркотия за втори път“, казва Юрген Майкълс, икономист на Citigroup Inc в Лондон.

Като резултат от новия епизод на дълговата криза, започнала преди година от Гърция, доходността на 10-годишните португалски облигации миналата седмица се повиши до рекордни нива. В сряда доходността на ирландските облигации достигна 8,12%, а на португалските - 6,69%. Гръцките ДЦК се търгуват при доходност от над 11%.

Подкрепата за позицията на Вебер в ЕЦБ нараства, тъй като банката е изправена пред „риск за стабилността“, за който той предупреди през май, казва Джеймс Никсън, главен икономист на Societe Generale SA в Лондон.

„Гледната точка на Вебер винаги е била, че централната банка не трябва да се забърква във финансиране на задлъжнели страни и че валутната и фискалната политика не трябва да се смесват. ЕЦБ прави точно това в момента“, казва Никсън. „Подозирам, че Вебер започва да събира доста съмишленици“.

Още по темата: Европа Аксел Вебер

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако