Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Промишленото производство в еврозоната се свива повече от очакваното

Спадът през август на годишна база е 2,8% при очаквания за понижение от 2,5%

Промишленото производство в еврозоната се свива повече от очакваното

Снимка: Архив на Ройтерс

Промишленото производство в еврозоната е спаднало с 2,8% спрямо година по-рано през август 2019 г. През месец юли понижението беше с 2,1%. Пазарните очаквания за август бяха за спад от 2,5%. Тези дори по-ниски от очакваните стойности бележат десетият пореден месец на свиване в индустриалния сектор и най-стръмния спад от декември месец 2018 г. насам.

Производството на енергията е спаднало с 3,3% спрямо спад от 1,3% през юли. Междинните стоки отстъпват с 3,1% спрямо 2,9% спад миналия месец. Капиталовите стоки бележат спад от 2,9% срещу понижение от 3,2% през юли. Производството на нетрайни потребителски стоки отчита понижение от 2% при ръст от 0,5% за предходния месец. От своя страна производството на трайни потребителски стоки отбелязва ръст от 0,4% срещу такъв от 1,8% през юли.

Що се отнася до разбивката по държави в еврозоната, индустриалното производство на Германия се е свило най-много. То бележи спад от 5% срещу понижение от 5,1% през юли. Следваща в негативната класация е Франция, чието икономическо свиване е с 1,8% за сметка на непроменени показатели през юли. Италия също отчита спад от 1,8 процента, а през юли месец показателят беше спаднал с 0,7%. От друга страна, индустриалната активност на Испания нараства с 1,8% спрямо 0,5% през юли.

На месечна база индустриалното производство се увеличава с 0,4% през август, възстановявайки се от спад с 0,4% през предходния месец. Увеличението е и над прогнозирания ръст от 0,3%. Това е първия месечен ръст в индустриалната активност от май насам. Производството на междинните стоки е нараснало с 0,3% срещу спад от 0,2% през юли. При капиталовите стоки повишението е от 1,2% ,след като през юли беше регистриран ръст от 2,1%. За сметка на това производството на енергия спада с 0,4% спрямо непроменени резултати за месец юли. Дълготрайните потребителски стоки се свиват с 0,4 срещу ръст от 1,3% за предходния месец. И нетрайни потребителски стоки отбелязват понижение - от 0,3% срещу спад от 1,6% за юли.

Най-голямо увеличение на производството се наблюдава в Испания (1,1% срещу -0,4%), Германия (0,6% срещу -0,6%) и Италия (0,3% срещу-0,8%), докато производството на Франция намалява (-0,8% срещу 0,2%).

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
khao до: Mavi Goz
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
сичко, изградено с акъл, пот и кръв от векове в Европа...!!!
---
що се оплакваш, като ти нищо не си създал ? даже не си работил истинска работа никога, а цял живот в партийната номенклатура. по голем *** от тебв тоя форум, няма!
2
 
4
 
1
преди 9 месеца
Ми ше се свива...! Щото управляват де били! Посерковци, изпълзели от незнайно къде като нашата Гарганел - некви измислени въшки, които, докато оправят климата и посрещат кафявите с погачи, ше ебатмайката на сичко, изградено с акъл, пот и кръв от векове в Европа...!!!

Още от Европа
Аерокосмическата индустрия във Великобритания ще създаде фонд с 1,3 млрд. долара