Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Пропуква ли се германската икономика под натиска на коронавируса?

В най-силната европейска икономика има победители и губещи от кризата, причинена от пандемията

Пропуква ли се германската икономика под натиска на коронавируса?

Снимка: Ройтерс

Кризата с COVID-19 удари Германия и нейната експортно ориентирана икономика.

Проучване на WirtschaftsWoche показва, че почти всички германски компании, глобални лидери в своята област, са въвели ограничения за пътуване през последните дни и са преминали към дистанционна работа и видеоконференции.

Но как тя оценяват последиците от кризата с коронавируса върху фискалните си резултати? И как се справят с турбуленцията на важните пазари като Китай, САЩ и Италия? Сред тях има оптимисти, песимисти и победители, пише Euractiv.

Победителите

Един от големите германски победители в пандемията е Teamviewer. Базираната в Щутгарт компания предлага решения за видеоконференции и дистанционен достъп до компютри. 

Още по темата

Застрахователната компания Allianz също е доволна от "широко диверсифицирания бизнес модел и продуктите, които се търсят във всяка икономическа ситуация", докато колегите им от Munich Re не очакват разпространението на коронавируса да има значително негативно влияние върху бизнеса им.

„Нашето бизнес звено „Епидемични рискови решения“ се радва на рязко увеличение на търсенето от компании за нашите епидемични/пандемични застрахователни продукти след повявата на коронавируса“, добавят от Munich Re.

Производителят на спортни стоки Adidas също е „изключително уверен в бъдещите перспективи за растеж.“ Дружеството за медицински технологии и здравни грижи Fresenius ( с продажби от 3,5 млрд. евро) не вижда „в момента значителни ограничения“, но казва, че действа „с цялата необходима предпазливост“.

Базираният във Франкфурт производител на мотокари Kion е уверен, че „забавянето на производството и доставките в резултат на продължителните новогодишни празници в Китай и настоящата пандемия от коронавирус в Италия ще бъде преодоляно по-късно тази година“.

Дори по-малките компании са категорично оптимистични.

Например Волфганг Шпрейцер, представител на концерна Gruner AG, обяснява: „Ако тази ситуация не се влоши допълнително, което означава спиране на търсенето, икономическото развитие не би било по-добро или по-лошо, отколкото през 2019 г. или 2018 г. “

Петер Вимер, член на изпълнителния съвет за иновации и продукти на базираната в Тютлинген компания за медицински технологии Binder, заяви, че „производството все още протича гладко“. Той също така подчерта възможностите на своята компания, като заяви, че „участва в широкомащабни изследвания на коронавируса“.

„Извършват се изследвания върху самия вирус с помощта на нашите фризери, като на втора стъпка нашите въглеродни инкубатори се използват в големи фармацевтични компании за разработване на ваксина.“, посочи Вимер.

От Deutsche Post DHL обаче се изразиха по-колебливо.

„Ако макроикономическата ситуация се нормализира, би могло да има и положителни ефекти за логистичните компании“, заяви базираната в Бон логистична група. „Ако настоящата ситуация продължи по-дълго или се влоши през следващите месеци, негативните ефекти за групата вероятно ще надхвърлят положителните“, добавят от Deutsche Post DHL.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
1
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
глобалната икономика ще придобие други форми и ще повече национална отколкото глобална. докато не се разбере най-после, че светът е устроен семейство-племе-народ-нация. другото е като теорията на британеца с маймуните, дето никой не успя да докаже. или на глобалното затопляне. колко много недоказане теории ни трябваха да изпитаме на гърба си за да тръгнем най-после по правия път. а да, забравих комунизъма.

Още от Европа
Преговорите за Brexit сложиха край на ралито на европейските борси