IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите срещу приватизацията в Кипър прераснаха в сблъсъци

Служители на електроразпределителната компания замеряха парламента с бутилки и камъни

21:09 | 24.02.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Протестите срещу приватизацията в Кипър прераснаха в сблъсъци, а трима души бяха ранени и откарани в болница. Това заяви в предаването “Денят On Air” на Bulgaria On Air кореспондентът на БНР в Кипър Бранислава Бобанац.

В страната днес се е провела стачка на работещите в електроразпределителната компания, а демонстрантите са обградили парламента. Те са замеряли сградата с бутилки, плодове и камъни и са ѝ нанесли щети.

На приватизация в Кипър подлежат три големи печеливши държавни компании - електроразпределителната, държавният телеком и пристанищата.

Служителите в тях настояват, че приватизация не бива да има, тъй като в условията на рецесия предприятията ще бъдат продадени на много ниска цена, коментира Бобанац. "Хората настояват за запазването на своите трудови и социални права. Другото им искане е решаващата дума за всички етапи на приватизация да има парламентът, а не правителството", подчерта тя.

По думите ѝ законопроектът за приватизацията трябва да бъде приет до 5-и март. Днес парламентарната комисия по финанси е провела заседание за обсъждане на законопроекта, а такова ще бъде проведено и утре.

Междувременно след повече от година и половина преговорите за бъдещето и обединяването на двете общности в Кипър бяха подновени. Според Бобанац процесът не е много активен и все още се обсъжда методологията на преговорите.

Лидерът на Демократическата партия в Кипър изрази несъгласието си със сключено между лидерите на двете страни споразумение. Той е призовал своите министри в правителството да подадат оставка, но решението за това ще бъде взето на 26-и февруари. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
RedBot
преди 10 години
Явно за чули за блестящите постижения в БГ енергетика и бързат и те натам. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още